Faraday Future najavljuje početak serijske proizvodnje

Faraday Future najavljuje početak serijske proizvodnje

Američki startup koji već godinama najavljuje ulazak na tržište električnih automobila i konkuriranje Tesli, napokon bi sljedećega mjeseca trebao započeti sa serijskom proizvodnjom svojeg prvog modela

Napokon bi se, nakon više od sedam godina, mogli početi ostvarivati planovi američkog startupa za električna vozila, Faraday Future. Ova kompanija najavila je da će 30. ožujka ove godine pokrenuti serijsku proizvodnju svojeg odavno najavljenog modela, FF 91 Futurist.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Faraday Future svoje je planove bio predstavio kao koncept još 2016. godine, na sajmu CES u Las Vegasu, pod nazivom FFZERO1. Godinu dana nakon toga predstavljen je produkcijski model FF 91, električni crossover koji kompanija opisuje kao “robotski superautomobil koji pruža internetski povezani životni prostor”, a proizvodnja je trebala započeti još 2018. godine. Kao što vidimo, to se do sada nije ostvarilo.

Probijeni svi rokovi

Niti interes kupaca nije bio pretjerano velik, pa Faraday Future za svoj FF 91 Futurist ima, navodno, tek manje od 400 narudžbi. Unatoč tomu, kompanija je uspjela dovršiti razvoj svojeg automobila i najavljuje da će ga pustiti u proizvodnju. Tijekom travnja ove godine prvi bi primjerci trebali sići s proizvodne trake u Kaliforniji, a do kraja tog mjeseca mogli bi ih dobiti i prvi kupci.

Kompanija ističe da će u proizvodnju biti puštena druga generacija modela FF91, s nadograđenih čak 26 komponenata, koje uključuju pogonski sustav, baterije, punjač, šasiju, interijer, ali i softversku stranu. Namjera im je predstaviti konkurenta Tesli, no smatraju da će biti dostojan tržišni takmac Ferrariju, Maybachu, Rolls Royceu i Bentleyu na području električnih vozila.

FF91 donosi električni pogonski sklop snage 1.050 KS, doseg od preko 600 kilometara, ubrzanje od 0 do 60 milja na sat u 2,27 sekundi. Prodajna cijena nije javno dostupna, no doznaje se da se kreće oko 200.000 dolara.

1