Evo zašto valja poštivati prometne znakove upozorenja na divljač

Evo zašto valja poštivati prometne znakove upozorenja na divljač

Divljač na cesti – prometni znak koji ste zasigurno vidjeli već bezbroj puta, ali niste se pretjerano obazirali na njega. No, nakon što pogledate ovaj video mogli biste početi obraćati veću pozornost na njega

Ako mislite da je nalet vozila na divljač rijetkost, a znakove upozorenja na mogućnost pojave divljih životinja na cesti manje-više ignorirate, obratite pozornost na ovu vijest. Naime, u Hrvatskoj se na prometnicama godišnje dogodi preko 4 ili 5 tisuća naleta vozila na divljač. U prosjeku, dnevno se zabilježi 15 takvih prometnih nezgoda. Najviše njih dogodi se u Slavoniji, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U slučaju naleta vozila na divljač, ako na tom dijelu ceste postoji odgovarajući prometni znak upozorenja, i ako se vozač držao prometnih propisa, može dobiti i do 75.000 kuna odštete za štetu na automobilu. Ako je, pak, u naletu na divljač netko u autu teško ozlijeđen ili smrtno stradao, osiguranje može isplatiti i do 1,5 milijuna kuna. Ovi iznosi isplaćuju se s police osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza za štete na vozilima koja je vrijedna 25 milijuna kuna godišnje, a novac za nju svake godine osigurava Ministarstvo poljoprivrede.

Poštujte naše znakove!

No, zašto sve ovo navodimo? Opasnost od naleta na divljač u Hrvatskoj, kao što vidimo, nije malena. Najčešće vozila nalete na divlje svinje i zečeve, ponekad i na jazavce i lisice, a značajno opasnije bilo bi naletjeti na krdo divljih jelena. Upravo to se dogodilo vozaču u Poljskoj krajem veljače, a sve je zabilježila njegova dash kamera. Zastrašujući video u kojem je, srećom, sve dobro završilo, prenosimo u sklopu ove vijesti.

Ako vam se nakon gledanja ovog videa sledi krv u žilama, vjerojatno ćete ubuduće više paziti na prometni znak “divljač na cesti” i – kao što to u autoškoli uvijek upozoravaju – smanjiti brzinu i povećati oprez.

YouTube MP3 - Hotmail
1