Europljani sve više kupuju električne automobile

Europljani sve više kupuju električne automobile

Europski kupci su čini se napokon počeli prihvaćati električne i ostale automobile s alternativnim pogonskim sklopovima. Konkretnije, Bloomberg javlja kako je prodaja automobila s nekonvencionalnim pogonima u Europi u prvom kvartalu ove godine porasla za 37,6% (212.945) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Rast prodaje samih električnih automobila je impresivnih 49%, iako treba reći da električni automobili s 32.627 prodanih jedinica čine tek djelić (1,73%) ukupne europske prodaje automobila u prvom kvartalu ove godine koja je dosegla brojku od 1,89 milijuna primjeraka.

Udruga europskih proizvođača automobila (EAMA) je izvijestila da su sva glavna europska tržišta zabilježila rast prodaje vozila s alternativnim pogonskim sklopovima, a najveći je rast zabilježen u Španjolskoj (87,4%), Njemačkoj (67,5%) i Velikoj Britaniji (29,9%). Sama električna vozila su pak najveći rast ostvarila u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, dok je talijansko tržište specifično zbog značajnog rasta popularnosti LPG modela.

Rast prodaje se pripisuje raznim državnim poticajima, širenju opskrbne mreže i sl, a kod električnih automobila ponajviše su rastu svoje popularnosti pridonijeli sami električni modeli koji svojim kupcima omogućuju sve veću autonomiju s kojom vozači više nemaju strah da će ostati bez električne energije.

YouTube MP3 - Hotmail
1