Europa želi standardno autonomno kočenje

Europa želi standardno autonomno kočenje

Europski parlament smatra kako bi svi novi automobili trebali biti opremljeni sustavom autonomnog kočenja, odnosno AEB-om (Autonomous Emergency Braking). Europski se parlament pozitivno izjasnio o prijedlogu parlamentarnog odbora za promet koji će se sada biti iznijet pred Europsku komisiju koja će pak u ožujku iduće godine objaviti svoja stajališta o budućim sigurnosnim standardima za vozila koja se prodaju na tržištu Europske unije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Odbor za promet je zatražio više različitih izmjena, a posebno se ističe spomenuto autonomno kočenje za koje su istraživanja pokazala kako može smanjiti broj prometnih nesreća za oko 40%, a tome treba dodati i činjenicu kako će autonomno kočenje i značajno usporiti vozilo pa će i u slučaju sudara, odnosno naleta na pješaka i sl. šteta biti puno manja.

Prema posljednjim istraživanjima trenutno je manje od 30% novo prodanih vozila standardno opremljeno sustavom autonomnog kočenja. Ukoliko EU odluči učiniti ih standardnom opremom to će se promijeniti. Za očekivati je da će proizvođačima biti ostavljen određeni rok za udovoljavanje novim pravilima.

Podijeli:
1