Europa i Južna Koreja protiv američkih subvencija za električna vozila

Europa i Južna Koreja protiv američkih subvencija za električna vozila

U SAD-u je prihvaćen 430 milijardi dolara težak paket zakona za pokretanje ekonomije i smanjenje inflacije, čiji su dio i subvencije za električne automobile. Europske i korejske vlasti smatraju da on krši pravila WTO-a

Protekloga je tjedna u Senatu SAD-a prihvaćen veliki paket zakona poznat kao “Inflation Reduction Act”. Usmjeren je ka poboljšanju ekonomske aktivnosti i smanjenju inflacije, a sadrži brojne nove mehanizme kojima se to želi postići. Jedan od njih je i poticanje kupovine električnih automobila, što nije novost u svijetu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Međutim, američko rješenje uključuje i odredbe kojima se favorizira lokalna proizvodnja i pribavljanje sirovina s područja SAD-a. Takve odredbe značile bi da će europski i južnokorejski proizvođači automobila biti diskriminirani, pa su se odmah javili i nezadovoljni glasovi s tih tržišta.

Prema novim pravilima, subvencije za kupnju električnih automobila u SAD-u bi mogli dobiti samo kupci vozila sastavljenih na području Sjeverne Amerike, a zabranila bi se i upotreba minerala, rijetkih metala i drugih komponenata za proizvodnju baterija, koji dolaze primarno s kineskog tržišta. Miriam Garcia Ferrer, glasnogovornica Europske komisije, izjavila je da je ovakav pristup diskriminatoran, ali i da nije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sličan stav izrazile su i vlasti Južne Koreje, navodeći da nova pravila u SAD-u diskriminiraju druge države, potencijalno krše odredbe WTO-a, ali i bilateralne sporazume među njihovim dvama zemljama. Zatražili su od SAD-a da popuste u zahtjevima vezanima za baterijske komponente i zemlju porijekla vozila, kao preduvjetima za ostvarivanje poticaja.

YouTube MP3 - Hotmail
1