Euro NCAP uvodi nove crash test lutke i prilagođava testove modernim vozilima

Euro NCAP uvodi nove crash test lutke i prilagođava testove modernim vozilima

Redovno ažuriranje protokola testiranja u organizaciji Euro NCAP-a provodi se svake dvije godine, a ovogodišnju promjenu već sada opisuju kao najveću u posljednjem desetljeću. Cilj je više zaštititi putnike i ocjenjivati nove sigurnosne značajke modernih automobila na kvalitetniji način

Organizacija European New Car Assessment Programme (Euro NCAP), koja se bavi sigurnosnim testiranjima novih modela automobila, svake dvije godine uvodi sve strože procedure i naprednije testove. Promjene najavljene za 2020. godinu objavljene su ovoga tjedna, a već sada ih se proglašava najvećima u posljednjih najmanje 10 godina.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osnovni im je cilj prilagoditi svoje testove modernim tehnološkim sustavima u vozilima, ali i odgovoriti na nove izazove na cestama koji proizlaze iz sve popularnijih oblika automobila (posebice SUV-ova).

Frontalni i bočni sudari, nove lutke…

Prva promjena tiče se načina testiranja frontalnih sudara. Nakon čak 23 godine ovaj će test biti redizajniran tako da, osim zaštite putnika u vozilu, procjenjuje i utjecaj sudara na putnike u drugom vozilu. To bi značilo, primjerice, da će SUV-ovi morati biti “obzirniji” prema manjim vozilima i njihovim putnicima kako bi zaradili višu ocjenu.

Kad je riječ o bočnim sudarima, od sada će se procjenjivati i njihov utjecaj na putnike koji sjede i na drugoj strani vozila, a ne samo na onoj izravno izloženoj udaru. Mjerit će se i utjecaj jednih putnika na druge u ovoj vrsti sudara. Za detaljniju analizu utjecaja sudara na putnike koristit će se još naprednije crash test lutke, modela THOR-50M koje imaju napredne senzore za bilježenje potencijalnih ozljeda.

Sigurnost poslije nezgode

Kako bi se procijenila kvaliteta aktivne sigurnosti vozila, Euro NCAP od sada će mjeriti i ono što se u automobilu događa odmah nakon nezgode, tj. kako vozilo o tom događaju automatski obavještava hitne službe. Više informacija koje se podijele s policijom, vatrogascima ili hitnom pomoći donosit će testiranim automobilima bolje rezultate. Na ocjenu će utjecati i aktivni sigurnosni sustavi za izbjegavanje nesreća, kao i lakoća izvlačenja putnika iz vozila nakon nesreće.

YouTube MP3 - Hotmail
1