EU želi dodatno smanjiti štetne emisije novih automobila

EU želi dodatno smanjiti štetne emisije novih automobila

Europska Unija planira do 2030. smanjiti štetne emisije novih automobila za 30%, a kako bi u tom naumu uspjeli europski političari su spremni pripomoći proizvođačima i tržištu nudeći poticaje za ostvarenje ovog ambicioznog plana. Isti plan traži da se do 2021. i 2025. štetne emisije smanje za dodatnih 15% u odnosu na sadašnje ciljeve kako bi se proizvođači prisilili na to da što ranije krenu s novim ulaganjima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Proizvođačima koji će proizvoditi određene količine hibridnih i električnih vozila, odnosno automobila s niskim i nikakvim emisijama, će biti dostupne nove kreditne linije. Brojka, odnosno udio tih automobila u proizvodnji određenog proizvođača kako bi isti bio kandidat za dotične kredite će biti određen nešto kasnije.

Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) je kritiziralo ovaj prijedlog kao “pretjerano ambiciozan” te predložilo umjesto 30%-tnog smanjenja emisija ono od 20% kao “dostižno uz velike, no prihvatljive troškove.”

Nadalje, Europska Unija planira pripomoći automobilskoj industriji s oko 800 milijuna Eura za razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila te s oko 200 milijuna Eura za razvoj novih baterija.

Podijeli:
1