EU želi dodatno smanjiti štetne emisije novih automobila

EU želi dodatno smanjiti štetne emisije novih automobila

Europska Unija planira do 2030. smanjiti štetne emisije novih automobila za 30%, a kako bi u tom naumu uspjeli europski političari su spremni pripomoći proizvođačima i tržištu nudeći poticaje za ostvarenje ovog ambicioznog plana. Isti plan traži da se do 2021. i 2025. štetne emisije smanje za dodatnih 15% u odnosu na sadašnje ciljeve kako bi se proizvođači prisilili na to da što ranije krenu s novim ulaganjima.

Proizvođačima koji će proizvoditi određene količine hibridnih i električnih vozila, odnosno automobila s niskim i nikakvim emisijama, će biti dostupne nove kreditne linije. Brojka, odnosno udio tih automobila u proizvodnji određenog proizvođača kako bi isti bio kandidat za dotične kredite će biti određen nešto kasnije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) je kritiziralo ovaj prijedlog kao “pretjerano ambiciozan” te predložilo umjesto 30%-tnog smanjenja emisija ono od 20% kao “dostižno uz velike, no prihvatljive troškove.”

Nadalje, Europska Unija planira pripomoći automobilskoj industriji s oko 800 milijuna Eura za razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila te s oko 200 milijuna Eura za razvoj novih baterija.

Podijeli:
1