EU revidirala direktivu: punionice e-vozila bit će obavezne u zgradama

EU revidirala direktivu: punionice e-vozila bit će obavezne u zgradama

Sve nove i obnovljene zgrade u Europskoj uniji u skorijoj će budućnosti morati uz parkirališna mjesta imati i priključke za punjenje električnih automobila

Europska komisija ovoga je mjeseca revidirala svoju Direktivu o energetskim svojstvima zgrada. Time se nadograđuje postojeći regulatorni okvir kako bi obuhvatio veće ambicije i goruće potrebe u području klimatskih i socijalnih mjera, a u revidiranoj direktivi utvrđuje se način na koji Europa može postići potpuno dekarboniziran fond zgrada s nultim emisijama do 2050.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Očekuje se 30 milijuna električnih vozila do 2030.

Revidiranom direktivom podupire se bolja kvaliteta zraka, digitalizacija energetskih sustava za zgrade i uvođenje infrastrukture za održivu mobilnost. To znači da će, jednom kada ovaj regulatorni okvir bude prihvaćen, sve nove zgrade i one obnavljane nakon toga morati imati priključke za punjenje električnih vozila uz parkirališna mjesta.

S obzirom na to da se očekuje da će do 2030. na cestama EU-a biti barem 30 milijuna električnih vozila, razmjerno tomu mora se ubrzati uvođenje infrastrukture za električno punjenje. Prijedlogom Uredbe o infrastrukturi za alternativna goriva utvrđuje se cilj za javno dostupnu infrastrukturu za punjenje, a revidiranom Direktivom o energetskim svojstvima zgrada ti su ciljevi dopunjeni zahtjevima za infrastrukturu za punjenje u privatnim zgradama, kod kuće ili na radnom mjestu. Očekuje se da će se velik dio punjenja električnih automobila odvijati upravo u takvim zgradama.

Pametno punjenje

Još jedna novost u novoj regulativi je zahtjev da stanice za punjenje trebaju omogućavati pametno punjenje. Uz primjenu toga, automobili će se moći puniti kad su cijene energije niže ili kad su dostupne veće količine energije iz obnovljivih izvora. Kako se tehnologija bude razvijala, bit će moguće vratiti električnu energiju u mrežu i upotrijebiti bateriju automobila kao uređaj za skladištenje. Pametno punjenje olakšava integraciju energije iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i solarna energija u mrežu te pomaže u dekarbonizaciji energetskog sustava, stoji u pojašnjenju izmjena Direktive.

Do tada, imate li ideju u vlastitoj zgradi instalirati priključak za punjenje električnih vozila, na ovom mjestu možete pronaći upute kako to učiniti, potpuno legalno i u skladu sa svim propisima.

1