EU proširuje popis obvezne sigurnosne opreme novih automobila

EU proširuje popis obvezne sigurnosne opreme novih automobila

Europska komisija je izvijestila tijela Europske Unije kako je postignut “okvirni politički sporazum” o novim standardima sigurnosti u prometu koji će stupiti na snagu tijekom 2022. za nova i 2024. za do tada postojeća vozila. Riječ je o novom sustavu mjera čiji je cilj zaštiti živote putnika, pješaka, biciklista i drugih sudionika u prometu, a jedan od naglaska je stavljen na tehnologiju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Među novim sigurnosnim sustavima koji bi se trebali obvezno nalaziti u novim automobilima će tako, između ostalog, biti sustav nadzora nad pozornošću vozača, sustav održavanja vozila u voznoj traci, kao i napredni sustavi automatskog kočenja u nuždi.

Daljnji iskorak će biti potrebno napraviti na području sigurnosnih pojaseva, sustavima pomoći vozaču prilikom vožnje unatrag (s kamerama ili senzorima) te kod tzv. crnih kutija, odnosno uređaja koji bilježe podatke o vožnji kako bi se isti mogli pregledati nakon potencijalne prometne nesreće. Na ovaj će se način prikupiti ključne informacije potrebne za analizu prometnih nesreća i smanjivanja njihovog broja u budućnosti.

ETSC, odnosno Europsko vijeće za sigurnost u prometu posebni naglasak stavlja na sustav ISA – (Intelligent Speed Assistance), odnosno sustav “inteligentne pomoći u održavanja brzine”. U kratkom opisu stoji da je riječ o sustavu koji “koristi kamere za prepoznavanje prometnih znakova i / ili navigacijski sustav s podacima o dozvoljenoj brzini kretanja kako bi predložio vozačima pridržavanje dozvoljene brzine kretanja i prema potrebi automatski prilagodio brzinu vozila sukladno ograničenju.” U osnovi riječ je o limitatoru brzine koji bi mogao biti i automatski aktiviran.

Nadalje, predlažu se određena unaprjeđenja prilikom obavljanja tzc. crash testova, promjene u dizajnu velikih vozila (kamiona, autobusa i sl.) kako bi se povećala preglednost i omogućilo lakše uočavanje pješaka i biciklista i sl.

Europska komisija navodi kako bi upotreba navedenih sustava sigurnosti mogla spriječiti više od 25.000 smrtnih slučajeva i više od 140.000 teških tjelesnih ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama do 2038. Spomenimo i da je 2050. određena kao godina u kojoj bi se broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometu na području EU-a trebao približiti nuli. To se namjerava postići dodatnim razvojem sigurnosne tehnologije.

YouTube MP3 - Hotmail
1