EU predlaže velike promjene u prometnom zakonodavstvu

EU predlaže velike promjene u prometnom zakonodavstvu

U sklopu prijedloga za poboljšanje sigurnosti na cestama Europska komisija predlaže ažuriranje uvjeta za vozačke dozvole i bolju prekograničnu provedbu propisa o sigurnosti cestovnog prometa

Europska komisija predstavila je nove prijedloge za modernizaciju propisa o vozačkim dozvolama, uključujući uvođenje digitalne vozačke dozvole valjane u cijelom EU-u. Tu su i nove odredbe kojima se olakšava prekogranična provedba propisa o sigurnosti cestovnog prometa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Priprema za budućnost

Prošle je godine na cestama EU-a izgubljeno više od 20.000 života, a žrtve su većinom bili pješaci, biciklisti i vozači romobila i motocikala. Novi propisi poboljšat će sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu i pomoći EU-u da ostvari svoju viziju nulte stope smrtnih slučajeva na cestama EU-a do 2050. Ujedno će vozači biti bolje pripremljeni za vozila s nultim emisijama i za vožnju gradskim cestama po kojima će se kretati više bicikala i vozila na dva kotača.

Polaganje već sa 17 godina

Sigurno je i da će se broj pješaka povećavati. Mladim vozačima omogućit će se stjecanje iskustva u sustavu vožnje uz pratnju – mladi će moći naučiti voziti i dobiti dozvolu s navršenih 17 godina. Osoba koja položi vozački ispit sa 17 godina moći će voziti sama od svojeg osamnaestog rođendana i raditi kao profesionalni vozač čim to određeno radno mjesto dopušta. Time će se rješavati i trenutačni problem manjka vozača, jer će se omogućiti mladima da već u dobi od 17 godina polože ispit i počnu voziti automobile i kamione, ali uz pratnju, kako bi stekli iskustvo u vožnji.

Poboljšanje sigurnosti

Kad je riječ o dodatnoj sigurnosti na cestama, Komisija predlaže sljedeće:

  • Probno razdoblje od najmanje dvije godine za nove vozače nakon polaganja ispita i propis nulte tolerancije za vožnju pod utjecajem alkohola. To je neophodno jer iako su mladi vozači samo 8% svih vozača automobila, dva od pet sudara sa smrtnim ishodom uključuju vozača, biciklista ili motociklista mlađeg od 30 godina.
  • Prilagodba osposobljavanja i ispitivanja vozača kako bi se vozači bolje pripremili za prisutnost nezaštićenih sudionika na cesti. Time će se poboljšati sigurnost pješaka, biciklista i korisnika električnih romobila i e-bicikala tijekom prelaska EU-a na održiviju gradsku mobilnost.
  • Bolje usmjerena procjena zdravstvene sposobnosti, uzimajući u obzir napredak u liječenju bolesti kao što je dijabetes. Vozače će se poticati i da obnavljaju svoje vozačke vještine i znanja ukorak s tehnološkim razvojem.

Uvođenje digitalne vozačke dozvole

Digitalna jedinstvena vozačka dozvola bit će novost u svijetu. Bit će mnogo jednostavnije zamijeniti i produljiti je ili zamijeniti vozačku dozvolu jedne zemlje onom druge zemlje, jer će svi postupci biti dostupni na Internetu. Osim toga, građanima trećih zemalja s usporedivim standardima sigurnosti na cestama bit će lakše zamijeniti vozačku dozvolu koju su izdale te zemlje dozvolom EU-a.

Obuka za vožnju e-vozila

U ažuriranim propisima ispitivanja uzet će se u obzir prelazak na vozila s nultim emisijama. Na primjer, ocjenjivat će se znanje i vještine povezane s naprednim sustavima za pomoć u vožnji i drugim automatiziranim tehnologijama. Obuka novih vozača uključivat će i podatke o tome kako određeni način vožnje utječe na emisije – na primjer, trenutak u kojem se mijenja stupanj prijenosa. Dopuštena masa vozila kategorije “B” prilagodit će se prema vozilima s pogonom na alternativna goriva jer vozila s nultim emisijama na baterije mogu biti teža.

Prekogranična provedba propisa

Postojeći propisi EU-a o prekograničnoj provedbi pridonijeli su tome da nerezidentni prijestupnici u cestovnom prometu ne ostanu nepoznati. Usprkos tome, podaci za 2019. pokazuju da je oko 40% prekograničnih prekršaja prošlo nekažnjeno, bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što plaćanje nije izvršeno.

Svrha je novog prijedloga smanjiti broj takvih slučajeva tako da se provedbenim tijelima omogući pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola. Komisija predlaže i jačanje uloge uspostavljenih nacionalnih kontaktnih točaka kako bi mogle bolje surađivati s provedbenim tijelima uključenima u istragu prekršaja. Time će se ublažiti trenutačni nedostaci u suradnji među državama članicama u istragama prometnih prekršaja.

Širenje popisa ozbiljnih prekršaja

Nadalje, postojećim zakonodavstvom obuhvaćeni su neki od najčešćih i najozbiljnijih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine i vožnja pod utjecajem alkohola. Komisija predlaže da se područje primjene proširi na sljedeće prometne prekršaje:

  • nedovoljan razmak između vozila
  • opasno pretjecanje
  • opasno parkiranje
  • prelazak preko jedne ili više punih bijelih linija
  • vožnja u krivom smjeru
  • nepoštovanje propisa o upotrebi koridora za hitne slučajeve
  • korištenje preopterećenog vozila.

Time bi se trebalo smanjiti nekažnjavanje takvih prekršaja i poboljšati sposobnost država članica da kažnjavaju počinitelje iz drugih država članica. Također će se osigurati jednako postupanje prema rezidentnim i nerezidentnim počiniteljima prekršaja.

Zabrana vožnje na razini EU-a

Kako bi se spriječilo nekažnjavanje počinitelja prometnih prekršaja, uspostavit će se i novi sustav, koji će omogućiti zabranu vožnje u cijelom EU-u ako država članica odluči nekome zabraniti vožnju zbog prekršaja koji je počinio na njezinu državnom području.

Prijedlog obuhvaća teške prometne prekršaje kao što su prekomjerna brzina, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga i sve druge prekršaje čija je posljedica smrt ili teška tjelesna ozljeda.

1