EU najavljuje preobrazbu prometa u ambicioznom “zelenom” planu

EU najavljuje preobrazbu prometa u ambicioznom “zelenom” planu

Europska komisija proteklog je tjedna predstavila svoju Strategiju za održivu i pametnu mobilnost kojom se postavljaju temelji za zelenu i digitalnu preobrazbu prometnog sustava EU-a, značajno smanjenje emisija štetnih plinova i općenito "zeleniji" promet. No, proizvođači automobila su protiv

Europska komisija prošlog je tjedna predstavila Strategiju za održivu i pametnu mobilnost zajedno s akcijskim planom i 82 inicijative koje će se provoditi tijekom sljedeće četiri godine. Strategijom se postavljaju temelji za zelenu i digitalnu preobrazbu prometnog sustava EU-a te za njegovu otpornost na buduće krize. U skladu s europskim zelenim planom, emisije će se do 2050. smanjiti za 90% zahvaljujući pametnom, konkurentnom, sigurnom, dostupnom i cjenovno pristupačnom prometnom sustavu.

Svi načini prijevoza u EU moraju postati održiviji, uz veću dostupnost zelenih alternativnih opcija i odgovarajuće poticaje za poticanje tranzicije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Planirana vremenska crta projekta

Do 2030. godine:
  • europskim cestama vozit će najmanje 30 milijuna automobila bez emisija
  • sto europskih gradova bit će klimatski neutralno
  • na europskoj razini udvostručit će se željeznički promet velikih brzina
  • planirano kolektivno putovanje za putovanja kraća od 500 km trebalo bi biti ugljično neutralno
  • automatizirana mobilnost uvodit će se u velikim razmjerima
  • plovila s nultom stopom emisija bit će spremna za tržište.
Do 2035. godine:
  • veliki zrakoplovi s nultom stopom emisija bit će spremni za tržište.
Do 2050. godine:
  • gotovo svi automobili, kombiji, autobusi i nova teška vozila bit će bez emisija
  • željeznički teretni promet udvostručit će se
  • potpuno operativna, multimodalna transeuropska prometna mreža (TEN-T) za održiv i pametan promet uz brzu povezivost.

Nije sve tako zeleno

Međutim, ova najava EU nije naišla na odobravanje Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). Oni su odmah po objavi Strategije za održivu i pametnu mobilnost izložili svoje viđenje budućnosti, koja nije tako sjajna. Naime, cilj EU da do 2030. godine na cestama bude 30 milijuna automobila s nultim emisijama je, kažu “vrlo daleko od stvarnosti”.

Trenutačno se u EU nalazi 243 milijuna putničkih vozila od kojih je tek oko 615 tisuća, ili tek 0.25%, bez emisija. Kako bi se ostvarili ciljevi koje je zacrtala EU, taj bi se broj morao u samo deset godina povećati za 50 puta. Unatoč velikim ulaganjima od strane proizvođača, to i dalje predstavlja nerealan cilj ako se pita proizvođače.

ACEA napominje i da bi EU morala svoje ambicije uskladiti s vlastitim ulaganjima u infrastrukturu, primarno punionice, što sada nije slučaj. Broj punionica e-vozila morao bi se do 2030. godine povećati za 15 puta, a ako se ekspanzija prepusti državama članicama nije izgledno da će se dogoditi u punoj mjeri. ACEA zagovara pomoć EU, dakle, i kod ulaganja u punionice ali i subvencija krajnjim kupcima koje bi ih motivirale da se prebace na mobilnost bez emisija.

Podijeli:
1