EU bi mogla uvesti nove pristojbe na kineske električne automobile

EU bi mogla uvesti nove pristojbe na kineske električne automobile

Europska komisija pokrenula je istragu o subvencioniranju električnih automobila iz Kine, kojom želi utvrditi čini li Kina štetu europskoj autoindustriji svojim ilegalnim subvencijama

Europska komisija ovoga je tjedna službeno pokrenula antisubvencijski postupak o uvozu električnih vozila na baterije (BEV) iz Kine. Svojim ispitnim postupkom najprije će utvrditi ostvaruju li dobavni lanci električnih vozila na baterije u Kini korist od nezakonitog subvencioniranja i uzrokuje li to subvencioniranje gospodarsku štetu ili prijeti da će uzrokovati gospodarsku štetu proizvođačima vozila iz Europske unije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Moguće nove pristojbe?

Ako se to dokaže, ispitnim postupkom ispitat će se vjerojatne posljedice i učinak mjera na uvoznike, korisnike i korisnike električnih vozila na baterije u EU. Na temelju nalaza ispitnog postupka Komisija će utvrditi je li u interesu EU-a ispraviti učinke utvrđenih nepoštenih trgovačkih praksi uvođenjem antisubvencijskih pristojbi na uvoz električnih vozila na baterije iz Kine.

U ispitnom postupku slijedit će se strogi pravni postupci u skladu s pravilima EU-a i WTO-a, čime će se svim uključenim stranama, uključujući kinesku vladu i poduzeća te izvoznike, omogućiti da iznesu primjedbe, dokaze i argumente, objavljeno je iz Europske komisije.

Istraga je pokrenuta nakon što je primijećen sve veći broj jeftinih baterijsko-električnih automobila uvezenih iz Kine u EU, čija je niska cijena očito rezultat državnih subvencija u zemlji proizvođača. Iz Europske komisije kažu da su proces pokrenuli samostalno, bez službenih prijava od strane autoindustrije, a prije otvaranja procesa obavljene su i konzultacije s kineskim vlastima.

Istraga će biti zaključena kroz najviše 13 mjeseci. Pokaže li se potreba za uvođenjem novih pristojbi, one će preliminarno biti uvedene tijekom prvih devet mjeseci od otvaranja istrage, a krajnje odluke o mjerama bit će donesene kroz četiri mjeseca nakon toga.

“Sektor električnih vozila ima ogroman potencijal za buduću konkurentnost Europe i vodstvo u zelenoj industriji. Proizvođači automobila u EU i povezani sektori već ulažu i uvode inovacije kako bi u potpunosti razvili ovaj potencijal. Gdje god pronađemo dokaze da su njihovi napori ometeni tržišnim distorzijama i nepoštenom konkurencijom, djelovat ćemo odlučno”, poručuje predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Konkurencija mora biti poštena. Uvozna dobra moraju se natjecati pod istim uvjetima kao i naša vlastita industrija. Poštenje je ključna riječ za ovu istragu: konzultirat ćemo sve relevantne strane i strogo ćemo se pridržavati domaćih i međunarodnih pravila. Nadamo se punoj suradnji svih strana. Ishod će se temeljiti na činjenicama”, dodaje Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

YouTube MP3 - Hotmail
1