EU – automobili dužni sami pozvati pomoć nakon nesreće

EU – automobili dužni sami pozvati pomoć nakon nesreće

Početkom ovog mjeseca na području Europske Unije je na snagu stupilo novo pravilo koje obvezuje proizvođače da u nove automobile ugrađuju sustav eCall koji će biti zadužen za pozivanje pomoći, odnosno hitnih službi u slučaju ozbiljne nesreće. Riječ je o pravilo kojeje prvi put preloženo još 2013, a izglasano je 2015.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sustav eCall će hitnim službama javiti poziciju vozila u trenutku prometne nesreće te smjer kretanja (što je posebno važno na autocestama) čak i u situacijama u kojima vozač nije u mogućnosti to učiniti sam, no može ga se aktivirati i putem prekidača unutar kabine.

Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) je pozdravilo ovaj propis s obzirom da eCall može skratiti vrijeme dolaska hitnih službi poput hitne pomoći, vatrogasaca i policije na mjesto nesreće te time povećati broj spašenih ljudskih života.

Sljedeći korak će vrlo vjerojatno biti obvezivanje proizvođača na ugradnju sustava autonomnog kočenja u nuždi, odnosno AEB-a, kao dijela standardne opreme budućih novih automobila.

Podijeli:
1