Emira – Lotusov oproštaj od benzinaca

Emira – Lotusov oproštaj od benzinaca

Prošloga je tjedna predstavljen posljednji u nizu sportskih automobila koje će britanski Lotus ikada proizvesti. Nakon Emire, budućnost ove marke je električna, ali su se potrudili da oproštaj bude dostojan dugogodišnjeg nasljeđa

U Lotusovom središtu u Hethelu prošloga je tjedna, a potom i na Festivalu brzine u Goodwoodu tijekom vikenda, javnost imala prilike prvi puta vidjeti novi model sportskog automobila ovog britanskog proizvođača. Njegovo je ime Lotus Emira, a riječ je o prije svega atraktivnoj jurilici koja će ući u povijest kao posljednji model s benzinskim motorom i Lotusovom značkom. Nakon Emire, naime, Lotus će postati potpuno električna marka.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Emira je zamišljena kao cestovni superautomobil krcat modernom tehnologijom, središnje smještenoga,  turbopunjenoga 3,5-litrenog V6 motora (poznatoga iz modela Exige i Evora). U najlakšoj inačici emira će težiti tek 1.405 kilograma, a imat će motor snage 360 ili 400 KS, ovisno o opciji, što će joj omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 4,5 sekunde.

Šasija Emire načinjena je od aluminija, a “oklopljena” je karoserijom koja nepogrešivo daje do znanja da je riječ o Lotusu. Dužina ovog dvosjeda je 4,4 metra, visina 1,2 metra, a širina 1,9 metara. Dizajneri kažu kako su se vodili time da, osim sportskog duga, ovo vozilo krase praktičnost, udobnost, funkcionalnost i napredna tehnologija.

Emira će se proizvoditi u povijesnom sjedištu Lotusa u Hethelu. Prve isporuke kupcima zakazane su za proljeće sljedeće godine, dok će početna cijena biti ispod 60 tisuća britanskih funti (dakle, oko pola milijuna kuna). Od ljeta 2022. godine Emira će dobiti i službenu “nabrijanu” verziju u režiji AMG-a.

Podijeli:
1