Emeya: Prvi električni “hiper GT” iz Lotusa

Emeya: Prvi električni “hiper GT” iz Lotusa

Lotus Emeya bit će 100% električni model britanskog proizvođača, sportaš s četverim vratima, koji ima cilj postaviti nove standarde za GT klasu, u smislu dizajna, brzine i luksuza

U nizu novih modela, najavljenih tijekom ovoga mjeseca, ispod radara je prošla najava Lotusovog budućeg potpuno električnog modela iz GT klase, Emeya. Štoviše, iz britanske kompanije kažu da je to “hiper GT” model, s četverim vratima i jedan od najbržih automobila tog tipa na svijetu. Osim brzine i stila, isticat će se i luksuznim karakterom te osjećajem koji će pružati vozačima tijekom vožnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Emeya ima pred sobom zadatak predstaviti 75-godišnju povijest kompanije i uvesti je u novu eru, onu potpuno električnu. Stoga će biti dizajnerski bliža klasičnim modelima, ali uz brojne dodatke – istaknimo samo aktivnu aerodinamiku (prednju masku, spojler i difuzor) i nisko težište koje će ovom ovećem vozilu davati sportski karakter. Tu je i zračni, elektronički kontrolirani, ovjes.

Ispod haube nalaze se dva elektromotora, koji će Emeyu od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 2,8 sekundi, uz najvišu brzinu od preko 250 km/h. Kad je riječ o dosegu, Lotus otkriva da će se ovaj novi model puniti brzim punjačima, snage do 350 kW, kojima će za samo pet minuta moću “utočiti” 150 kilometara dodatnog dosega. Do 80% napunit će se za samo 18 minuta.

“Ovo je Lotus kakav još nikada niste vidjeli. Nadogradili smo sve što je Lotus do sada postigao, kako bismo stvorili automobil luksuznih performansi za vozače, dizajniran da im ulijeva povjerenje, oduševljava sirovim emocijama i čistom radošću – povezujući ih s cestom”, najava je iz kompanije. Emeya će u proizvodnju ući tijekom sljedeće godine, a bit će jedan od modela luksuznih električnih vozila, kojima Lotus planira postati jedan od vodećih proizvođača u tom segmentu, i to već do 2028. godine.

Više tehničkih pojedinosti oko Emeye najavljuju otkriti do kraja godine, a s približavanjem dana početka proizvodnje bit će poznate i cijene te termin početka prodaje.

YouTube MP3 - Hotmail
1