Elementarne nepogode: što kad imate štetu na vozilu?

Elementarne nepogode: što kad imate štetu na vozilu?

Oluje, siloviti udari vjetra, obilne kiše, tuča, poplave i ostale nepogode često oštećuju automobile i imovinu. U puno slučajeva imate pravo na prijavu štete vašim osiguravajućim kućama

Zagreb i druge dijelove Hrvatske ovih dana pogađaju elementarne nepogode. Mnogi se građani stoga suočavaju sa situacijom da im je vozilo oštećeno pri padu drveća ili drugih predmeta, neki imaju kasko osiguranje vozila, a drugi ne… donosimo kratki pregled najvažnijih informacija o tome što se i kako može učiniti u slučaju da morate prijaviti štetu na automobilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Oluje, siloviti udari vjetra, obilne kiše, tuča, poplave i ostale nepogode često oštećuju automobile i drugu imovinu. Građani u puno slučajeva imaju pravo na prijavu štete vašim osiguravajućim kućama, a time i ostvaruju pravo na naknadu.

Prvi korak nakon što se nevrijeme smiri je osigurati vlastitu sigurnost i sigurnost drugih. Potrebno je biti obazriv, jer moguće štete ne završavaju s nestankom nevremena. Pažljivo i detaljno pregledajte automobil, nekretninu i plovilo. Ako niste sigurni da su sve opasnosti prošle, pričekajte stručnu pomoć i povucite se na sigurno mjesto.

Prijava štete na automobilu

Nakon poduzetih sigurnosnih mjera, važno je brzo i pravilno prijaviti štetu svojoj osiguravajućoj kući. Neki osiguratelji postavljaju stroge rokove za prijavu, stoga je hitnost u ovom koraku ključna. Čim možete, kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću i prenesite sve relevantne informacije o nevremenu i oštećenju koje je vaše vozilo pretrpjelo.

Prije nego prijavite štetu, imajte na umu da oštećenja uzrokovana elementarnim nepogodama nisu pokrivena u svim policama auto osiguranja. Provjerite ispunjavate li jedan od ova dva uvjeta:

  1. Vlasnik ste punog kasko osiguranja.
  2. Imate obaveznu policu osiguranja uz koju ste ugovorili dodatne uvjete zaštite poput zaštite od elementarne nepogodne, tuče i slično.

Ako niste sigurni kakvu policu imate ugovorenu, javite se vašoj osiguravajućoj kući, savjetuje kompare.hr. Rok za prijavu štete najčešće je tri dana od saznanja štete. Stoga što prije obavijestite svoju osiguravajuću kuću o nastaloj šteti kako biste pokrenuli postupak naknade i osigurali pravodobnu obradu vašeg zahtjeva.

Dokumentirajte oštećenja

Prikupljanje dokaza je sljedeći ključni korak. Fotografirajte štetu iz različitih kutova i zabilježite sve relevantne podatke, kao što su datum i vrijeme elementarne nepogode, opis oštećenja te spomenite eventualne druge sudionike nesreće. Ti će dokazi poslužiti kao osnova za vaš zahtjev za naknadu štete.

Vaš osiguravatelj će vam dodijeliti broj predmeta štete te vam pružiti predstavnika osiguravajuće kuće, koji će vam pomoći u procesu prikupljanja dokaza i obrade vašeg zahtjeva. Budite otvoreni i iskreni u komunikaciji s predstavnikom, pružite sve relevantne informacije i surađujte s njima kako biste osigurali brzu i pravičnu obradu zahtjeva.

Zbog velikog broja prijava, savjet je štetu prijaviti online, ako to vaša osiguravajuća kuća podržava.

Prijava štete na ostaloj imovini

Kada se suočite s oštećenjima na imovini uzrokovanim elementarnim nepogodama, važno je poduzeti hitne korake kako biste spriječili daljnju štetu.

Prvo obavite sve popravke koji su neodgodivi kako biste zaustavili širenje štete i očuvali ostatak svoje imovine. Bilo da je riječ o začepljenju curenja vode, brtvljenju oštećenja na krovu ili bilo kojem drugom hitnom popravku, brza reakcija može smanjiti razmjere nastale štete.

Prije nego što krenete s popravcima, važno je dokumentirati oštećenja. Fotografirajte sve detalje što preciznije prije nego što započnete s popravcima. Ove fotografije će poslužiti kao važan dokaz pri podnošenju zahtjeva za naknadu štete vašem osiguratelju.

Što u slučaju kada nemate dodatno osiguranje ili kasko?

Kada se dogodi elementarna nepogoda, kako biste imali pravo na naknadu štete od lokalnih vlasti, bitno je da one i službeno proglase stanje elementarne nepogode za određeno područje. Nakon tog proglašenja lokalna će uprava (gradonačelnik Grada Zagreba, župan ili Vlada RH, primjerice) objaviti javni poziv, kojim će pozvati oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta od prirodne nepogode da je prijave. Štete se u tom slučaju prijavljuju na propisanom obrascu te uz dostavu tražene dokumentacije (npr. policijskog izvješća). U tom slučaju odšteta će se dodjeljivati od slučaja do slučaja, u skladu sa Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica šteta od prirodnih nepogoda.

NADOPUNA: Prijave šteta u Zagrebu

Grad Zagreb poziva fizičke osobe koje su vlasnici/suvlasnici imovine da podnesu prijavu radi utvrđivanja i evidentiranja štete nastale na imovini uslijed nevremena praćenog obilnim pljuskovima i olujnim vjetrom, a koje je u srijedu 19. srpnja 2023. zahvatilo područje Grada Zagreba.

Štetu građani mogu prijaviti putem obrasca, elektroničkom poštom na adresu nevrijeme@zagreb.hr i na brojeve telefona: 091/162-2005 i 091/162-2013 radnim danom od 8,00 sati do 20,00 sati te osobno u prostorijama Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, na adresi Trg Stjepana Radića 1, u uredovno radno vrijeme od 8,00 sati do 15,30 sati.

Grad Zagreb moli građane da prijave štetu što je moguće prije, po mogućnosti do kraja srpnja.

Nakon prikupljenih prijava i evidentiranja nastale štete Grad Zagreb propisat će uvjete i način dodjele novčane pomoći vlasnicima/suvlasnicima imovine te će svi građani koji ostvaruju pravo na dodjelu novčane pomoći o tome biti pravovremeno obaviješteni.

YouTube MP3 - Hotmail
1