Električni Porsche Taycan zapalio se u garaži sam od sebe

Električni Porsche Taycan zapalio se u garaži sam od sebe

Samozapaljenja električnih automobila nisu nepoznat slučaj, ali kad se to dogodi s jednim od najiščekivanijih modela prestižne marke kao što je Porsche, onda to vrlo brzo postane globalna vijest

Početkom ovog tjedna medijima su počele kružiti vijest i snimka s mjesta događaja iz jedne garaže s juga Floride, u kojoj je, navodno, sam od sebe eksplodirao i izgorio novi Porsche Taycan. Sve se odigralo protekle nedjelje, a oni koji su se našli u blizini snimili su potpuno uništeni automobil i fotografije i video zapise postavili na društvene mreže. Očevici su tvrdili da je Taycan usred noći planuo “ničim izazvan”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Samozapaljenja električnih automobila događala su se i prije. Vjerojatno najpoznatiji su slučajevi u kojima su gorjeli razni modeli Tesle, većinom nakon manjih ili većih udesa u kojima su im bile oštećene lakozapaljive litij-ionske baterije, kao i slučaj kada je Richard Hammond slupao Rimčev Concept_One.

I Porschei gore, zar ne?

Lako zapaljenje baterija u slučaju oštećenja jedna je od objektivnih mana električnih vozila i mnogi već rade na različitim tehnologijama i kemijskim spojevima kojima bi se ono moglo spriječiti. No, samozapaljenje automobila bez nekog vidljivog razloga, pogotovo kad je riječ o renomiranom proizvođaču poput Porschea, može biti daleko veći razlog za zabrinutost.

Nakon dva dana je iz Porschea i službeno potvrđeno da je bila riječ o njihovom automobilu. Glasnogovornik je poručio da su zahvalni na tome što nema ozlijeđenih, te kako je istraga tek započela i da nemaju dodatnih informacija. Porsche će, kažu, sudjelovati u istrazi bude li potrebno i surađivat će s nadležnima.

Porsche Taycan inače košta u osnovnoj inačici nešto više od 100.000 američkih dolara. Prvi je to potpuno električni model Porschea kojim su prije nekoliko mjeseci zakoračili na tržište električnih automobila i inicijalno pobudili vrlo velik interes kupaca.

Podijeli:
1