Električni Nissan IMk – koncept za japanske i sve druge gradove

Električni Nissan IMk – koncept za japanske i sve druge gradove

Japanci iznimno cijene malene gradske automobile koji su često "kockastog" dizajna, ali su vrlo okretni i praktični. U tom smjeru ide i novi Nissanov koncept

Krajem ovog mjeseca na sajmu automobila u Tokiju Nissan će predstaviti svoj novi koncept malenog gradskog električnog automobila, IMk. Ovo će vozilo izvući najbolje od onoga što je kompanija naučila kroz razvoj i proizvodnju planetarno popularnog modela Leaf, i ponudit će električnu alternativu kupcima koji žele kompaktan automobil za kretanje užurbanim gradskim središtima, kažu iz japanske kompanije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovo vozilo nastavlja japansku tradiciju malenih “kockastih” automobila kakve je moguće vidjeti na ulicama njihovih metropola u najrazličitijim izvedbama, ali je namijenjeno i drugim zemljama u kojima postoje isto tako prenapučeni megalopolisi. Za sada je riječ tek o konceptu koji pokazuje smjer u kojem Nissan razmišlja kada je riječ o elektrifikaciji gradskog prijevoza, i nije sigurno da će IMk ikada ugledati svjetlo dana ovakav kakav je sada prikazan.

Pojasnimo nakratko i njegovo ime – “IM” dolazi od kratice za Nissanov poznati slogan “Inteligentna Mobilnost”, dok “k” označava već spomenutu klasu japanskih malenih gradskih automobila “kei”.

IMk se diči jednostavnom vanjštinom koja izgleda kao da je sazdana od jednog neprekinutog komada bakra. Iz karoserije automobile ne vire čak ni kvake vrata, a svaki je detalj pomno promišljen kako bi se uklopio u jedinstvenu cjelinu i odražavao viziju Nissana ali i japansku tradiciju. Interijer je također iznimno “čistih” linija i izrađen od kombinacije drveta i tekstila kako bi se putnici u njemu osjećali udobno i prirodno.

Ovaj je Nissanov mališan dug tek 3.434 mm, širok (s retrovizorima) 1.512 mm, a visok 1.644 mm. Bit će jedan od 14 vozila ovog proizvođača koja će se naći na Tokyo Auto Showu.

Podijeli:
1