Električni fancar oborio rekord Goodwooda

Električni fancar oborio rekord Goodwooda

Baš kao što su nedavno i najavili, Britanci iz kompanije McMurtry Automotive pokazali su da je njihov "Batmobil" najbrži na ovogodišnjem Festivalu brzine. Najavljuju i njegovu cestovnu inačicu

Trkaći bolid McMurtry Spéirling ovoga je vikenda zapanjio posjetitelje u britanskom Goodwoodu, gdje je oborio rekord staze na tradicionalnom Festivalu brzine. Onima koji su vidjeli ovaj automobil i čuli njegove karakteristike prije ovog događaja, to nije pretjerano iznenađujuće, jer je on optimiziran upravo za ovu stazu i kratku brzu vožnju zavojitim cestama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Spéirling je, naime, “fancar”, automobil koji straga ima postavljen ventilator za stvaranje potiska (downforcea), kojeg stvara čak i dok stoji, a isto tako i pri manjim i većim brzinama. K tome je vrlo kompaktnih dimenzija i lakši od tone, a ima omjer snage i mase od preko 1.000 KS po toni. Za volanom je bio Max Chilton, bivši vozač Formule 1, koji je uspio stazu savladati u rekordnih 39,08 sekundi.

Tijekom vikenda Chilton je sa Spéirlingom prošli rekord, koji je držao Volkswagenov električni bolid I.D. R, premašio čak dvaput, na treningu i na službenoj utrci, s vremenima 39,14 i potom 39,081 sekundi. Njegovu rekordnu vožnju možete pogledati u priloženom videu.

Podsjetimo, Romain Dumas je s bolidom Volkswagen I.D. R u srpnju 2019. postavio rekord staze na 41,18 sekundi, koji je do tada 20 godina držao vozač Formule 1 Nick Heidfeld u McLarenovom bolidu MP4/13.

Britanska kompanija McMurtry Automotive i dalje nije otkrila sve tehničke detalje svojeg Spéirlinga, no nakon Goodwooda doznalo se kako planiraju na tržište pustiti njegovu verziju prilagođenu i homologiranu za cestu. Za sada imaju funkcionalni prototip, a još moraju odlučiti koje će sve detalje na cestovni automobil prenijeti s ovog trkaćeg modela. Ubrzanje će, poručuju, biti slično.

“Želimo izraditi automobil koji možete voziti po središtu Londona, a potom i na trkaćoj pisti”, izjavio je njihov direktor Thomas Yates te najavio da će biti proizvedena vrlo ograničena serija cestovnih bolida. Svaki od njih koštat će, kaže, najmanje sedmeroznamenkasti iznos u funtama.

YouTube MP3 - Hotmail
1