Električni automobili bi do 2030. trebali biti jeftiniji od konvencionalno pokretanih

Električni automobili bi do 2030. trebali biti jeftiniji od konvencionalno pokretanih

Jedna od glavnih prepreka za kupnju i jedna od najveća kritika koji se upućuju trenutnim električnim automobila je ona vezana uz njihovu cijenu. Točnije, električni automobilu su preskupi u odnosu na klasične benzince i dizelaše. No, to bi se trebalo promijeniti u sljedećem desetljeću.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, prije neki dan smo vas izvijestili kako je Daimler započeo gradnju svoje velike tvornice baterija, a uskoro će diljem Europe niknuti još nekoliko ovih tzv. baterijskih gigatvornica. Također, u Kini ih se trenutno gradi čak devet.

Planirani razvoj tehnologije i činjenica da bi se već do 2021. trebala udvostručiti proizvodnja baterija, a i nakon toga nastaviti rasti, je navele analitičare Bloomberga da ocijene kako bi do 2030. električni automobilu trebali postati jeftiniji od automobila s klasičnim motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Značajan pad cijene proizvodnje baterija će se dakle odraziti i na konačnu cijenu električnih vozila. Primjera radi, vjeruje se da će cijena troškova po kilovatu baterije sa sadašnjih 542 Dolara do 2021. pasti na 139 Dolara, a nakon toga će nastaviti dalje osjetno padati u sljedećih deset do petnaest godina.

Podijeli:
1