eDumper – električni pogon, 65 tona nosivosti i ne treba punjenje

eDumper – električni pogon, 65 tona nosivosti i ne treba punjenje

eDumper ili Elektro Dumper je trenutno, vrlo vjerojatno, najveće električno pokretano vozilo na svijetu. Točnije, radi se o prerađenom kamionu Komatsu HB 605-7, odnosno vozilu mase od 45 tona u kojeg je ugrađena litij-ionska baterija mase 4 tone i kapaciteta od 600 kWh. No, još zanimljivija je činjenica da tu bateriju, navodno, ne treba puniti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, eDumper je u vlasništvu švicarske tvrtke Cimients Vigier SA, iz koje tvrde da ovaj kamion stvara višak energije i to na vrlo jednostavan načina. Spuštajući se s vrha kamenoloma u blizini Biela, u Švicarskoj, sa svojih 65 tona tereta (kamenja), stvara više električne energije putem regenerativnog kočenja nego što se iskoristi za ponovni uspon.

Ovaj električni kamion se dnevno 20 puta uspne i spusti čime stvori više od 200 kWh viška energije dnevno ili 77 MWh godišnje. S druge strane, ekvivalentni teretni kamion pogonjen dizelskim motorom potrošio bi do 83.280 litara dizelskog goriva i u atmosferu godišnje ispustio oko 196 tona ugljičnog dioksida.

Kako smo na početku rekli eDumper se temelji na kamionu Komatsu HB 605-7, a za električnu preradu su zaslužni Lithium Storage GmbH (baterija) i Kuhn Schweitz koji su ugradili bateriju, električni motor snage 1500 KS te razne kontrolne sustave.

Podijeli:
1