DS X: francuski odgovor njemačkim premium crossoverima

DS X: francuski odgovor njemačkim premium crossoverima

Prema posljednjim saznanjima grupacija PSA privodi kraju razvoj svog premium crossovera, kodne oznake X74, koji će dakako nositi značku DS-a, odnosno puno ime bi mu moglo biti DS X (prema nekima DS 7). Riječ je o automobilu s kojim će PSA konkurirati sličnim proizvodima njemačkih premium proizvođača, a u osnovi bi se trebao temeljiti na peugeotovom modelu 3008.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Drugim riječima, DS X će se temeljiti na PSA-ovoj platformi EMP2, a pokretat će ga poznati 3 i 4-cilindrični turbo benzinski i dizelski motori upareni s ručnim i automatskim mjenjačima te vrlo vjerojatno samo s pogonom na prednje kotače. Jedino bi plug-in hibridna izvedba imala pogon na sva četiri kotača, odnosno stražnje bi kotače pokretao električni motor.

Dakako, naglasak kod DS-a će biti na luksuzu i komforu. Proizvodnja ovog automobila će biti povjerena PSA-ovim pogonima u Mulhouseu, u Francuskoj, a premijera će se održati najranije u Ženevi, a najkasnije u Frankfurtu. U svakom slučaju, proizvodnja bi trebala započeti do kraja ove godine, a prve isporuke se očekuju početkom 2018.

Na kraju dodajmo kako će nakon ovog modela DS tržištu ponuditi jedan manji (DS W) i jedan veći (DS Y) crossover sa sedam sjedala koji će na tržište stići do 2020.

(na slici je konceptni crossover DS Wild Rubis, predstavljen u Šangaju 2013.)

Podijeli:
1