DS Automobiles želi razvijati automobile bez klasičnih kočnica

DS Automobiles želi razvijati automobile bez klasičnih kočnica

Koncept novog sportskog superautomobila francuske sportske marke, sestrinske Citroënu, najavljuje električne automobile s isključivo snažnim regenerativnim kočenjem

Ako se pita dizajnere i inženjere francuskog proizvođača luksuznih sportskih automobila DS Automobiles, ali i vodstvo trkaće serije Formule E, u skorijoj budućnosti zaustavljanje automobila neće ovisiti o diskovima i pločicama kočnica, već isključivo o elektromotorima s mogućnošću regeneriranja kinetičke energije. Naime, nedavno je javnosti predstavljen novi bolid Formule E, koji nema stražnje klasične kočnice, već koči samo regenerativno, a istu tehnologiju ugradio je i DS u svoj novi koncept.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

DS E-TENSE PERFORMANCE prikazan je protekloga vikenda u Monacu kao prvi koncept serijskog cestovnog automobila na svijetu koji nema klasične kočnice. Na svim se kotačima ovog automobila nalaze sustavi regenerativnog kočenja, koji uz pomoć ugrađena dva elektromotora mogu potpuno zaustaviti automobil kao i klasične kočnice. Riječ je o sustavu regeneriranja kinetičke energije u električnu, snage čak 600 kW.

Ekologija i zdravlje

Iz DS-a, inače Citroënove podružnice, kažu kako bi regenerativno kočenje uskoro moglo postati jedina metoda zaustavljanja automobila. Koristi od toga bile bi višestruke – osim što će pomoći pri nadopunjavanju baterije električnih vozila, dokinut će potrebu za kočionim diskovima i pločicama.

Taj će potez smanjiti i zagađenje okoliša. Procjene govore kako oko 55% zagađenja zraka koje stvaraju klasični automobili dolazi od čestica koje ne stvara ispuh, dakle od guma, kočnica i slično. Željezna prašina iz klasičnih kočnica stvara i do 20% tog zagađenja, a vrlo je opasna za zdravlje ljudi, pogotovo za one koji i inače imaju respiratornih problema.

YouTube MP3 - Hotmail
1