Druga generacija Tesla Roadstera ponovno odgođena

Druga generacija Tesla Roadstera ponovno odgođena

Prema sadašnjim bi planovima Teslin Roadster, inicijalno najavljivan za 2020. godinu, na cestama trebali vidjeti najranije 2023. godine, i to samo ako se sljedeće godine ne dogodi nešto veliko i nepredviđeno

Teslin Roadster nove generacije najavljen je još 2017. godine, s planiranim početkom proizvodnje tijekom 2020. No, kako znamo, do 2020. godine cijeli je svijet “stao” zbog pandemije, a potom je proizvodnja svega i svačega u svijetu značajno usporena zbog nestašice čipova, sirovina i drugih inputa. Sve to je posljedica pandemije i opskrbnih lanaca koji su popustili pod pritiskom, ali i nesmanjene potražnje kupaca za novim automobilima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvo 2020., sada već 2023.

Roadster je također najavljivan i kao “najbrži serijski automobil ikada”, što je titula koju trenutačno ponosno nosi Rimac Nevera. Teslina bi uzdanica trebala imati dodatne raketne potisnike koji bi komprimiranim zrakom gurali automobil naprijed kada je potrebno, tj. on bi mogao nakratko i “poletjeti” – pa bi tim trikom uspio savladati granice koje postavljaju standardne gume i njihovo trenje u dodiru s cestom.

Ranije ove godine od Elona Muska moglo se čuti da će Roadster kasniti, odnosno da će se početi proizvoditi tek 2022. godine, no kako se ona bliži, tako i ovaj rok lagano klizi. Musk je sada na Twitteru napisao kako bi Roadster na ceste mogao stići tek tijekom 2023. godine, i to samo ako “2022. godina ne bude mega dramatična” kao što su bile ova i prošla godina (što zbog pandemije, što zbog nestašica).

U Tesli su, podsjetimo, za 2022. godinu već odgodili projekt revolucionarnog kamioneta Cybertruck kao i električnog tegljača Tesla Semi. Trenutačno je fokus kompanije na isporukama postojećih modela, izgradnji tvornice u Berlinu kao i pokretanja proizvodnje u velikoj novoj tvornici u Teksasu. U njoj bi se trebali sastavljati Model Y i Cybertruck, no kao i do sada, prioritet će imati već razvijeni modeli. Roadster, dakle, ostaje “projekt u razvoju” do daljnjega.

YouTube MP3 - Hotmail
1