Dovršena je EU homologacija i crash testiranje Nevere

Dovršena je EU homologacija i crash testiranje Nevere

Rimac Automobili objavili su da je nakon četiri godine, krajem siječnja službeno dovršen proces testiranja Nevere u simuliranim sudarima, neophodan za homologaciju na tržištu Europe i SAD-a

Rimac Nevera dovršila je krajem siječnja seriju crash testova potrebnih za globalnu homologaciju. Proces je trajao četiri godine, u njemu je obavljeno ukupno 45 testova, a uništeno je devet cijelih vozila, vrijednih po 2 milijuna eura. Povrh toga, provedene su tisuće digitalnih simulacija i mnogi drugi pasivni statički testovi, tj. sve što je potrebno kako bi kupci mogli svoje buduće električne hiperautomobile na legalan i siguran način voziti po cestama Europe, SAD-a i ostatka svijeta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Europska homologacija je završena

Europski su testovi bili završeni krajem prošle godine, a posljednji test za američko tržište odrađen je krajem siječnja, navode iz Rimac Automobila. On se sastojao u bočnom zabijanju Nevere u simulirani stup javne rasvjete – što je, zbog malenog prostora između udara i putnika, jedan od najzahtjevnijih testova za automobile uopće.

Nevera ga je položila s “odličnim”, na način da je struktura šasije apsorbirala i preusmjerila energiju oko putnika, a nakon testa čak su se i vrata s testirane strane mogla otvoriti. Tijekom testa lutka za testiranje iskusila je lateralnu silu od čak 25g, ali su senzori pokazali da je utjecaj na nju bio unutar prihvatljivog raspona.

Proces crash testova višemilijunskih automobila popratili su i s portala CarWow te o svemu snimili zanimljivi video prilog.

Nakon ovih testova proces homologacije Nevere za tržište Europske unije je dovršeno, a Mate Rimac je na Facebooku najavio kako je sada ovaj hiperautomobil spreman za isporuku kupcima u EU. Oni s tržišta SAD-a moći će isporuke očekivati uskoro. Prvi primjerci vozila za kupce već su na proizvodnoj liniji, a uskoro će i o tome biti objavljeno više detalja.

YouTube MP3 - Hotmail
1