Dodge predstavio Challenger SRT Demon

Dodge predstavio Challenger SRT Demon

Nova verzija modela Challenger, odnosno SRT Demon se izravno temelji na izvedbi SRT Hellcat te je riječ o, kako njegov proizvođač tvrdi, produkcijskom automobilu s najbržim ubrzanjem te vozilu koje će u najkraćem roku prijeći famoznih četvrt milje (402,25 m).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Challenger SRT je dakle temeljito dorađeni Hellcat, a pokreće ga kompresorski 6,2-litreni V8 koji umjesto dosadašnjih 717 KS razvija snagu od 852 KS. Do ovog povećanja snage je došlo zbog raznih unaprjeđenja koja uključuju novi kompresor, nove klipove, pumpe goriva i druge izmjene pogonskog stroja koji će se sada zavrtjeti do 6500 o/min (prije 6200).

SRT Demon je u potpunosti legalan za svakodnevnu cestovnu upotrebu, a svoje demonsko lice će prikazati nakon što se u njega ulije 100+ oktansko gorivo (za natjecateljske modele). Naime, poput Hellcata, Demon dolazi s dva ključa. Upotreba prvog ograničava snagu motora na 507 KS, aktivacijom crvenog ključa snaga se penje na 820 KS uz upotrebu standardnog, odnosno 852 KS uz upotrebu natjecateljskog goriva.

Motor je uparen s 8-stupanjskim automatskim TorqueFlite 8HP90 mjenjačem za kojeg je važno istaknuti barem dva detalja. Naime, isti donosi 18%-tno povećanje okretnog momenta u mjenjaču te privremeni prekid prijenosa kako bi se okretaji motora mogli podići na 2350 o/min za optimalno kretanje kojem će pomoći i Nitto gume za utrke ubrzanja koje se mogu koristiti i u javnom prometu.

Pravocrtno ubrzanje, dakle ono što je Amerikancima jako bitno, je uistinu odlično. Točnije, ovaj će automobil do 60 mph (96 km/h) ubrzati za 2,3 sekunde, a put od spomenutih četvrt milje će proći za 9,65 sekundi pri čemu će postići najveću brzinu od 225 km/h.

Vozač će prilikom ovog ubrzanja iskusiti akceleraciju od 1,8 g, a SRT Demon je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi produkcijski automobil kojem se prilikom ubrzanja podižu prednji kotači, drugim riječima ovaj je automobil sposoban za tzv. wheele.

Demon je stotinjak kilograma lakši od Helcata, a za smanjivanje mase je zaslužno uklanjanje suvozačevog sjedala, stražnjih sjedala, zvučnika te pojedine tehničke izmjene konstrukcijske i druge prirode. Za kupce koji žele suvozačevo i stražnja sjedala u svojim Demonima ona su opcijski dostupna za simboličnu cijenu od 1 Dolara.

Proizvodnja ovog automobila će započeti tijekom ljeta te će serija biti ograničena na 3.000 primjeraka za američko i 300 za kanadsko tržište. Cijena će tek biti objavljena.

YouTube MP3 - Hotmail
1