Dobre vijesti iz Njemačke: pojeftinjuju rabljeni električni automobili

Dobre vijesti iz Njemačke: pojeftinjuju rabljeni električni automobili

Njemačko je tržište rabljenih automobila vrlo indikativno i za ono naše, budući da velik broj vozila iz te zemlje stiže i na naše ceste. U posljednje vrijeme ADAC bilježi pad cijena električnih modela "iz druge ruke"

Promjene na tržištu automobila događaju se iz mjeseca u mjesec, kako se čini prema podacima koji se mogu pronaći u različitim izvorima. Nedavno smo tako pisali o tome kako je zabilježen pad cijena rabljenih automobila u Hrvatskoj, ali i kako “rabljene električne automobile nitko ne kupuje”. Razlozi za to su prije svega ekonomski – takva su vozila još uvijek relativno skupa, a uštede na punjenju strujom, u odnosu na klasična goriva, sve su manje. Dodatno, entuzijasti i rani usvojitelji trendova radije će se odlučiti za novo električno vozilo pa dobiti državne poticaje za njih.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Posljedično, ako se rabljeni električni automobili ne kupuju, logično je očekivati pad njihove cijene – a upravo to sada je zabilježio njemački autoklub ADAC. Budući da je i naše tržište “pupčanom vrpcom” vezano za ono njemačko, možemo reći da su za kupce električnih vozila dobre vijesti na vidiku.

Značajan pad cijene popularnih modela

ADAC piše da tržište rabljenih električnih automobila raste brzo, sve je veća ponuda, dok kupcima, za razliku od novih vozila, rabljena mogu biti isporučena odmah. Električni automobili tako postaju sve prihvatljivija alternativa. “Zbog snažnog porasta broja novih vozila i raznolikosti modela posljednjih godina, na uobičajenim prodajnim portalima zamjetno raste broj mlađih rabljenih vozila u ponudi (osobito vraćenih iz leasinga). Uz sve veću ponudu, smanjenje rokova isporuke i djelomično niže cijene novih automobila za električne automobile, cijena rabljenih električnih automobila sada osjetno pada”, kažu.

Navode i primjere: dvije godine star Tesla Model 3 Standard Range Plus prošle se jeseni prodavao za 38.550 €, a danas je takav model u prosjeku istaknut po cijeni od 31.900 € (-17%). Dvije godine star VW ID.3 Pro S pojeftinio je u dvije godine za 13% (s 33.100 € na 28.850 €), a Hyundai Kona trend 64 kWh za čak 22% (s 35.050 € na 27.400 €).

Trenutačni razvoj tržišta rabljenih vozila, uz općenito niske operativne troškove (uključujući poticaje i ostale benefite) mogu kupcima olakšati prijelaz na elektromobilnost u kratkom roku. No, ADAC navodi i da je pri kupnji rabljenog “strujića” treba razmotriti neka ključna pitanja: gdje ćete ga puniti i po kojoj cijeni te svakako provjeriti trenutačno stanje baterije (preostali iskoristivi kapacitet, ispravnost i opće stanje).

YouTube MP3 - Hotmail
1