Dizajner F1 bolida želi ovom kapsulom promijeniti urbanu mobilnost

Dizajner F1 bolida želi ovom kapsulom promijeniti urbanu mobilnost

Legendarni dizajner Gordon Murray, koji se proslavio u Formuli 1 svojim bolidima Brabhama i McLarena, sada je predstavio koncept autonomnih putničkih kapsula koje bi trebale osuvremeniti kretanje ljudi u urbanim sredinama

Ian Gordon Murray legendarni je britanski dizajner automobila koji je od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća aktivan u svijetu automobilizma. Dizajnirao je desetke bolide Formule 1 za momčad Brabhama, a javnosti je poznat i kao dizajner dvaju McLarenovih bolida s kraja 80-ih godina i kao autor cestovnog superautomobila McLaren F1.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sada je 73-godišnji Murray iznenadio javnost predstavivši na konferenciji MOVE u Londonu svoj novi uradak, MOTIV. U tijelu gradskog mikroautomobila, dužine tek 2,5 i širine 1,3 metara, smjestio je autonomnu kapsulu za prometovanje urbanim sredinama. Manji od Smarta ForTwo, MOTIV je namijenjen za prijevoz jednog putnika i/ili tereta u gradskoj dostavi. Masa vozila bez baterija i putnika je tek 450 kg. Baterija od 17,3 kWh trebala bi biti smještena u podnicu. Motori će razvijati oko 27 konjskih snaga, imati najvišu brzinu od 65 km/h i domet s jednim punjenjem od stotinjak kilometara.

MOTIV je izrađen u skladu s europskim normama sigurnosti, a bit će dostupan i u konfiguraciji za više putnika kao i za korisnike u invalidskim kolicima. No, prava prednost je u tehnologiji. Ova kapsula zamišljena je kako bi prometovala potpuno autonomno, pa u sebi nema upravljački sklop. Tu je tek veliki 24-inčni zaslon osjetljiv na dodir s funkcijama infotainmenta.

Prođe li sve prema planu, ova autonomna kapsula mogla bi revoluciju u gradsku mobilnost – što joj je osnovna namjena – početi donositi kroz narednih dvije do pet godina.

Podijeli:
1