“Dan bez poginulih u prometu” drugi puta zaredom uspješan u Hrvatskoj

“Dan bez poginulih u prometu” drugi puta zaredom uspješan u Hrvatskoj

Unatoč brojnim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama na hrvatskim prometnicama, drugu godinu u nizu u Republici Hrvatskoj uspješno je okončana akcija Dan bez poginulih u prometu

Kampanja “Dani sigurnosti u prometu” Europske mreže prometne policije ROADPOL, odvijala se u zemljama članicama te mreže od 16. do 22. rujna 2023. godine, pod sloganom “Ostani živ i spasi živote drugih!”. Svrha kampanje je smanjenje broja smrtno stradalih u prometu, a središnji događaj kampanje bio je tradicionalni “Dan bez poginulih u prometu”, koji se održao 20. rujna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske tada su bile pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike. Naglasak je bio na suzbijanju prometnih prekršaja iz skupine “četiri glavne ubojice u prometu”: prekomjerne brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.

12 zemalja bez poginulih tog dana

Cilj akcije “Dan bez poginulih u prometu” je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu barem na jedan dan, a iz Policije kažu kako su ponosni smo se drugu godinu zaredom može reći da je u Republici Hrvatskoj taj cilj i postignut. Hrvatska je tako bila jedna od tek 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba. Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Finska, Letonija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška i Slovenija.

Na Dan bez poginulih u prometu u zemljama članicama zabilježeno je 40% manje smrtno stradalih u odnosu na prosjek od 70 poginulih sudionika u prometu u Europi svakoga dana.

Na cestama Republike Hrvatske toga dana, 20. rujna 2023., dogodila se 21 prometna nesreća s nastradalim osobama, od kojih tri pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodile su se tri nesreće s teško ozlijeđenim osobama. Ukupno je ozlijeđeno 26 osoba.

YouTube MP3 - Hotmail
1