Daimler započeo gradnju velike tvornice baterija

Daimler započeo gradnju velike tvornice baterija

Daimler je upravo otvorio radove na svojoj novog velikoj tvornici baterija u okolici Dresdena u čiju će gradnju biti uloženo oko 500 milijuna Eura. Riječ je o tvornici u kojoj će se, barem isprva, proizvoditi litij-ionske baterije prvenstveno za buduće mercedesove plug-in hibridne i električne modele, no vjeruje se kako bi ih Daimler mogao prodavati i drugim proizvođačima automobila. Proizvodnja bi trebala započeti u drugoj polovici iduće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Baterije su jedan od ključnih elementa buduće generacije vozila koje će pokretati hibridni i električni pogonski sklopovi. Zajedničkim naporima raznih industrijskih segmenata i uz povećanje proizvodnje očekuje se značajan pad cijene baterijskih električnih sklopova (i do 50%) što će se pozitivno odraziti na cijene vozila te njihovu dostupnost širem krugu kupaca. Dakako, istovremeno bi napredak tehnologije trebao omogućiti i povećanje kapaciteta baterija te veću autonomiju vozila.

Pored ove daimlerove tvornice u njemačkoj već su planirane nove veće tvornice baterija u Švedskoj, Poljskoj, Mađarskoj i sl. pa bi se ukupni kapacitet proizvodnje baterija u narednih par godina trebao udvostručiti. Analitičari predviđaju da bi do 2030. već trebalo postati moguće proizvoditi jeftinije električne nego konvencionalno pokretane automobile.

Podijeli:
1