Dacia najavljuje “ofenzivu” u C-segmentu, s naglaskom na Jogger i Bigster

Dacia najavljuje “ofenzivu” u C-segmentu, s naglaskom na Jogger i Bigster

Iz Dacije su najavili predstavljanje novog modela, temeljenog na konceptu Bigster, za 2025. godinu, kao i početak proizvodnje novog modela Joggera u drugom tromjesečju 2024. godine

Dacia je prilikom predstavljanja strateškog plana Renaulution, održanoga početkom 2021. godine, predstavila Bigster – konceptni automobil koji otvara nove mogućnosti oblikovanja ponude marke, a posebno kad je riječ o C-segmentu. Koncept Bigster robusno je i prostrano vozilo dugo 4,6 m, a kupcima pruža sve što očekuju od jednog C-SUV-a. Novi model temeljen na konceptnom automobilu Bigster u prodaju bi trebao stići 2025. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Istovremeno Jogger, Dacijin prvi model iz C-segmenta koji je marka predstavila na Međunarodnom salonu automobila u Münchenu u rujnu 2021., želi izmijeniti viziju pristupačnog i svestranog obiteljskog vozila. Dostupan u izvedbama s pet i sedam sjedala, Jogger je najpristupačniji obiteljski automobil na tržištu. Dostupan je s benzinskim i benzinsko-plinskim motorom, a od siječnja 2023. i kao hibrid.

Platforma CMF-B

Prilagodljiva platforma CMF-B kamen je temeljac Dacijine industrijske strategije. Omogućila im je razvoj vlastitog poslovnog plana, ali i da početak ove “ofenzive” u C-segmentu. Za podršku tom planu bit će angažirane tvornice u Rumunjskoj i Maroku, koje raspolažu kapacitetima za proizvodnju: različitih karoserija (limuzine, kompakti i SUV-ovi B i C segmenta), modela opremljenih termičkim, alternativnim i hibridnim motorima, u kao i vozila s pogonom na dva ili četiri kotača, duljine od 4,1 m do 4,6 m.

Tvornica u Mioveniju u Rumunjskoj povijesni je pogon marke koji djeluje još od 1968. Danas je to industrijski kompleks s linijom za proizvodnju karoserija, linijom za mehaničke komponente i šasiju, ljevaonicom i logističkom platformom. Trenutačno se u tvornici proizvode četiri modela marke: Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger.

Od 2024. u njoj će se proizvoditi nova generacija Dustera temeljena na platformi CMF-B, a od 2025. i novi Dacijin model: C-SUV temeljen na konceptnom automobilu Bigster.

S ciljem preraspodjele opterećenja između Dacijinih tvornica i s namjerom jačanja ofenzive u C-segmentu, ponuda modela Jogger, uključujući Jogger HYBRID 140, od drugog će se tromjesečja 2024. proizvoditi u marokanskoj tvornici u Tangeru.

Tvornica u Tangeru započela je s radom 2012. godine, a svojom je politikom nulte stope ugljičnih emisija i zabrane ispuštanja industrijskih otpadnih voda potaknula val revolucije u marokanskoj automobilskoj industriji. Marokanska tvornica proizvodi i automobile s platformom CMF-B, pri čemu glavnina proizvodnje otpada na Sandero – najprodavaniji automobil za privatne kupce u Europi od 2017.

YouTube MP3 - Hotmail
1