Da, ovo je novi Renault Clio!

Da, ovo je novi Renault Clio!

Renault je objavio prve fotografije nove generacije modela Clio i moramo reći kako smo impresionirani. Objavljene su naime fotografije bitno moderniziranog interijera ovog automobila i prema onome što možemo na njima vidjeti Clio s razlogom cilja na vrh svog segmenta.

Prema riječima renaultovog glavnog dizajnera, Laurensa van den Ackera, novi je Clio evolucija izvana i revolucija iznutra. Teško se ne složiti s njim, već i na osnovu tek šturih informacija o vanjskom izgledu (edit: sa službenih stranica uklonjen je video koji smo prvotno i mi prenijeli – iz njega je ova fotografija koju objavljujemo, a na kojoj se barem dijelom može vidjeti i vanjski izgled nove generacije Clia). Naime, o vanjštini ovog automobila smo već imali određena saznanja i ukratko ovaj model možemo opisati kao kombinaciju elemenata postojećeg Clia, novog Méganea te nekih novih značajki, dok interijer uistinu djeluje i high-class i high-tech.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Cijela prednja armatura je kompletno redizajnirana, a kokpitom dominiraju novi više-funkcijski upravljač, nova digitalna instrumentna ploča te veliki uspravni središnji zaslon. Za vjerovati je kako je na slikama prikazana top izvedba, no svejedno pred konkurencijom je težak zadatak.

Spomenuti i lagano zakrivljeni vertikalni središnji zaslon veličine 9,3-inča je najveći zaslon koji se do sada ugrađivao u renaultove modele. Ovaj je ekran djelomično okrenut prema vozaču te se putem njega može upravljati većinom on-board sustava. Digitalna instrumentna ploča će biti dostupna u nekoliko veličina između 7 i 10 inča, a potonja će uključivati i prikaz navigacijskog sustava. Iz Renaulta poručuju kako su 9,3 i 10-inčni zasloni u ovom automobilu najveći do sada ponuđeni u B segmentu.

Središnji stup je nešto viši nego što je to bio slučaj do sada, a glavni razlog je povećanje ergonomije i manji stupanj odvlačenja pažnje vozaču. Ručica mjenjača je kraća, nova je ambijentalna rasvjeta, ugrađen je indukcijski punjač za mobitel i sl. Općenito povećana je razina opremljenosti te su kupcima dostupne razne mogućnosti personalizacije.

Novi Clio se temelji na CMF-B platformi što će rezultirati rastom unutrašnjih dimenzija, odnosno ponudom prostora, a većoj udobnosti će pripomoći i nova sjedala. Upotreba spomenute platforme, pored poznatih benzinskih i dizelskih turbo motora manjeg obujma, omogućuje i lansiranje hibridnih verzija koje će vremenom stići na tržište. Isto vrijedi i za ugradnju naprednih sustava pomoći vozaču.

Službena premijera ovog automobila će biti održana u Ženevi početkom ožujka, a do tada ćemo vjerojatno saznati i dodatne informacije o ovom automobilu. Kupcima bi u konačnici trebale biti ponuđene barem dvije karoserijske izvedbe, odnosno klasični hatchback s petorim vratima te karavan.

Podijeli:
1