Da biste ušli u najuži automobil na svijetu, on se mora raspoloviti

Da biste ušli u najuži automobil na svijetu, on se mora raspoloviti

iEV Z trebao bi koštati manje od 6.000 eura, imati mogućnost promjene veličine, ovisno o potrebama vozača, biti potpuno na električni pogon i brzo se puniti za samo 15 minuta

Danska tvrtka iEV Motors predstavila je koncept najužeg malenog automobila na svijetu. Nazivaju ga iEV Z, a formom je najviše nalik Renaultu Twizy, uz potpuno zatvorenu kabinu, ali i s ponešto vrlo zanimljivih i dosad neviđenih funkcija. Kao prvo, iEV Z je tlocrtom čak šest puta manji od prosječnog obiteljskog automobila. Dug je manje od 2 metra, a širok tek 78 centimetara.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sezame, otvori se!

Međutim, u svojem kompaktnom tijelu skriva jedan zanimljiv trik – iEV Z moći će se, naime, raspoloviti. Prednja i stražnja ovog se vozila odvajaju kako bi u njega mogao ući vozač. Prema potrebi, one mogu ostati i razdvojene da bi se na stražnje sjedalo smjestio i putnik, ili pak da bi u “prtljažnik” moglo stati nešto više stvari.

Pogledamo li karakteristike, vidimo da bi mogla biti riječ i pravom gradskom vozilu za mikromobilnost. Doseg s jednim punjenjem baterija trebao bi biti od 100 do 160 km (ovisno o modelu), a najviša brzina 80 km/h (ili niža, ovisno o zakonskim ograničenjima). iEV Z na krovu će imati i fotonaponske ploče kojima će si proizvoditi struju kako bi produžio autonomiju. Baterije će se puniti na standardnom punjaču oko 3 sata, a na brzome za samo 15 minuta.

Vozači i maloljetnici

Budući da je riječ o mikroautomobilu, njega će se kao takvoga i registrirati, pa će ga na određenim tržištima moći voziti i 16-godišnjaci (poput novog Citroena Ami, na primjer). iEV Z bit će potpuno “digitaliziran”, mnogim će se funkcijama upravljati putem mobilne aplikacije, a unutrašnjošću će dominirati 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir. Čak 125 dijelova za ovaj automobil nastalo je postupkom 3D ispisa, pa će i po tome on biti jedinstven, jednom kada se pojavi na cestama.

Danci već sada zaprimaju narudžbe po cijeni od 5.850 eura za prve kupce. Isporuke prvih primjeraka najavljuju za kraj ove godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1