Cruise Origin – električni minibus bez volana

Cruise Origin – električni minibus bez volana

Startup Cruise u većinskom vlasništvu General Motorsa predstavio je svoj prvi proizvod – potpuno autonomni minibus za prijevoz putnika na zahtjev, bez ikakve mogućnosti neautonomne vožnje

Američki startup Cruise u većinskom je vlasništvu General Motorsa, a u suradnji s Hondom (koja im je također jedan od ulagača) razvili su svoj prvi proizvod – neobični električni minibus namijenjen potpuno autonomnom prometovanju i vožnji na zahtjev. Ime ovog minibusa je Cruise Origin, a prema riječima proizvođača trebao bi predstavljati “poboljšanje automobila”, no ne na način da bude dostupan za kupnju već isključivo za dijeljenje prijevoza.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Origin je jučer predstavljen u San Franciscu, iako je izvorno predstavljanje trebalo biti održano još prošle godine. Na premijeri je bilo moguće vidjeti neobičan kockasti oblik novog vozila, razvijanoga tri godine,, te njegovu unutrašnjost u kojoj je maksimalan prostor predviđen za putnike. Sa sjedalima okrenutima jedna prema drugima, ukupno je u ovo vozilo moguće smjestiti šestero ljudi.

Volana, pedala, retrovizora ili bilo kakvih drugih kontrola i dodataka za eventualnog vozača – nema. Tu ulogu trebala bi preuzeti umjetna inteligencija koja će omogućiti potpuno autonomnu vožnju razine 5. No, kako je to sve još na “dugom štapu”, iz Cruisea za sada ne otkrivaju nikakve dodatne informacije vezane uz eventualnu cijenu, početak proizvodnje ili druge detalje oko vremenskog okvira u kojem bi Origin mogao na cestu.

 

Međutim, kažu kako nije riječ o konceptu već o proizvodnom modelu već o taksiju budućnosti koji je spreman za dugotrajno prometovanje i predviđen za prijeći najmanje milijun milja (1,6 milijuna kilometara) tijekom životnog vijeka.

YouTube MP3 - Hotmail
1