Cosworth objavio – Aston Martin Valkyrie s najsnažnijim atmosferskim motorom ikad

Cosworth objavio – Aston Martin Valkyrie s najsnažnijim atmosferskim motorom ikad

Iz Coswortha je stigla potvrda kako će njegov novo razvijeni 6,5-litreni V12 motor biti ugrađen u Aston Martin Valkyrie te kako će se raditi o najsnažnijem atmosferskom motoru do sada. Točnije, objavljeni pa potom uklonjen tweet (na slici) je tvrdio da će ovaj pogonski stroj razvijati snagu od 842 kW, odnosno 1145 KS.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Riječ je o popriličnoj i zavidnoj snazi, posebno za jedan atmosferski motor, no ostaje pitanje je li dotična objava točna. Naime, iz Astona je već ranije poručeno kako će Valkyrie pokretati hibridni pogonski sklop snage preko 1115 KS pa neki sumnjaju kako će se spomenuta snaga od 1145 KS odnositi na kombinaciju atmosferskog i električnog motora. U ovom slučaju atmosferski bi motor razvijao snagu od oko 1000 KS. S druge strano zar je moguće da u Cosworthu ne prave razliku između samog benzinca i cijelog hibridnog pogona?

U svakom slučaju cosworthov bi motor svakako trebao biti najsnažniji atmosferski pogonski stroj do sada. Naime, čak i sa 1000 KS će debelo nadmašiti trenutnog rekordera, odnosno ferrarijev 6,5-litreni V12 iz 812 Superfast koji razvija snagu od 800 KS. Kada se k tome u obzir uzme i da će Valkyrie težiti tek nešto više od jedne tone i da će imati vrhunska aerodinamička svojstva jasno je o kakvoj će se zvijeri raditi.

Podijeli:
1