Continental razvio novu konstrukciju kotača i kočničkog sustava

Continental razvio novu konstrukciju kotača i kočničkog sustava

Proizvođač automobilskih dijelova, najpoznatiji prema svojim pneumaticima, razvio je novu konstrukciju automobilskog kotača te novi kočnički sustav koji je prvenstveno namijenjen električnim automobilima i koji pruža mnoge prednosti u odnosu na klasična rješenja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ukratko, continentalov New Wheel Concept kotač se sastoji od okvira naplatka, no bez središnjeg dijela kojeg zamjenjuje nova komponenta zvjezdastog oblika. Na ovu zvijezdu se izravno pričvršćuje aluminijski kočnički disk, dok su kočnička kliješta pričvršćena na nosač kotača. Kočnička kliješta zahvaćaju disk iznutra što navodno omogućuje veću površinu kontakta.

U Continentalu tvrde da je ovakva konstrukcija lakša od klasičnih kočnica te da je riječ o sustavu koji radi osjetno tiše. Najvažnije od svega je da je riječ o vrlo dugotrajnom sustavu. Točnije, sustav regenerativnog kočenja kod električnih automobila ionako smanjuje trošenje kočnica te bi, navode u Continentalu, novi kočnički sustav treba trajati tijekom cijelog životnog vijeka samog automobila, a bit će potrebno samo mijenjati kočničke pločice.

Svakako je riječ o zanimljivom konceptu. Ideja o trajanju diska za vrijeme životnog vijeka automobila je vrlo privlačna i upotreba aluminija svakako nudi određene prednosti. Izgled kotača je neobičan, no ako bi primjena ovog sustava osigurala navedene prednosti svakako bi ju proizvođači ugrađivali na svoja vozila. Za sada nije poznato je li neki proizvođač već započeo s testiranjima, a Continental nije ulazio u detalje glede komercijalizacije ovog sustava.

YouTube MP3 - Hotmail
1