Citroën predstavio konceptni Ami One

Citroën predstavio konceptni Ami One

Citroën tijekom ove godine slavi svoj stoti rođendan. Dio proslave će biti i ženevska premijera studije Ami One s kojom Francuzi predstavljaju svoju viziju urbane mobilnosti dostupne svima. Prema, službenom priopćenju radi se o “revolucionarnom, posve električnom vozilu koje digitalnu tehnologiju postavlja u samo središte novog doživljaja urbane mobilnosti te pri tome jamči veću količinu slobode i sigurnosti.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ami One Concept je zamišljen kao alternativa javnom prijevozu i drugim individualnim načinima transporta (bicikli, skuteri i sl.). Drugim riječima, može biti u privatnom vlasništvu, a namijenjen je i dijeljenju, odnosno unajmljivanju na kraće i dulje vrijeme.

Riječ je o vrlo kompaktnom vozilu dimenzija 2,5 x 1,5 x 1,5 m te kruga okretanja od svega 8 m. U unutrašnjosti se nalaze dva sjedala, a masa mu iznosi svega 425 kg. Također, radi se o električno pokretanom vozilu čija najveća brzina iznosi 45 km/h pa bi se njim u nekim zemljama mogli služiti i oni bez vozačke dozvole.

Litij-ionska baterija je ugrađena u ravnu podnicu i omogućit će autonomiju od oko 100 km. Moguće je koristiti nekoliko različitih punjača (uključujući i kućnu utičnicu), a s obzirom da se radi o manjem kapacitetu za punjenje neće biti potrebno puno vremena. Dodajmo i da je Ami One opremljen umjetnim zvukom koji se mijenja ovisno o brzini vozila.

Na kraju dodajmo kako je Ami One, kao što se može vidjeti na priloženim slikama i video zapisu, modernog i pomalo futurističkog dizajna. Elementi poput svjetala bi se mogli naći na nekim budućim citroenovim vozilima.

Da bi se poslužio s ovim vozilom vozač će otključati vozilo putem QR koda. Potom će smjestiti svoj pametni telefon na predviđenu poziciju i nakon toga može započeti komunikacija s automobilom i njegova upotreba. Head-up zaslon kopira zaslon mobilnog uređaja, a korisnici mogu upravljati pojedinim sustavima i glasovnim naredbama. Stanje baterije, potrošnja i druge informacije će korisnicima biti dostupne putem mobitela.

Podijeli:
1