Citroën obilježava 30. obljetnicu modela Xantia

Citroën obilježava 30. obljetnicu modela Xantia

Poznata po svojoj udobnosti, sigurnosti i užitku u vožnji, Xantia je nasljednica modela BX te je u njoj predstavljena tehnologija Hydractive II, elektronički sustav hidropneumatskog ovjesa koji smanjuje kotrljanje i poboljšava vozne osobine, bez kompromisa kad je riječ o udobnosti

Citroën Xantia svjetsku premijeru doživio je u ožujku 1993. na Salonu automobila u Ženevi te sada obilježava svoju 30. obljetnicu i postaje kolekcionarski model. Između 1993 i 2010. proizvedeno je 1.326.259 primjeraka, uglavnom u pogonu Rennes-la-Janais te je Xantia postala jedan od legendarnih modela marke Citroën.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dizajn je finalizirao Daniel Abramson u dizajnerskom centru marke Citroën, nadahnut prijedlozima talijanskog dizajnerskog centra Bertone, a nastavlja se na slavni model BX iz 1980-ih. Riječ je o dinamičnoj, fluidnoj i robusnoj limuzini koja je određene linije preuzela od modela XM, a u gamu Citroën uvela je posve novu siluetu. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, Xantia je proglašena automobilom godine 1993. u kojoj je i predstavljena.

Devet godina

U svojih je devet godina proizvodnje Xantia doživjela brojne promjene. Najprije je bila dostupna u dvije inačice (SX i VSX), s tri različita motora. Luksuzne inačice opremljene su hidropneumatskim sustavom Hydractive II, elektroničkim sustavom ovjesa, koji pridonosi smanjenju kotrljanja i unaprjeđuje vozne osobine bez smanjenja udobnosti. Inačica Activa predstavljena je 1994., a bila je opremljena sustavom Hydractive II s dva cilindra koji je sprječavao kotrljanje veće od 0,5 ° te je broj kugli time povećan na 10. Zahvaljujući tome, Xantia može skrenuti u posve ravnom položaju. Ta je tehnologija dovela do razvoja posebnih guma u suradnji s proizvođačem Michelin. Model Xantia Break na tržište je stigao 1995. Xantia je 1997. doživjela određene preinake.  Konačno, Xantia je 1998. bila prvo vozilo u Grupi PSA s novim dizelskim motorom 2.0 HDi s visokotlačnim zajedničkim vodom.

Udobnost, sigurnost, tehnologije i užitak u vožnji ključni su pojmovi koji opisuju ovaj novi automobil predstavljen 1993. U to je vrijeme nudio udobnost bez premca, a šavovi u unutrašnjosti postali su potpis modela Xantia i onih koji su ga naslijedili. Boje i materijali u odlično iskorištenom prostoru u unutrašnjosti modela Xantia bili su u potpunom skladu. Tu su bili i ojačani putnički prostor, od čvršćeg i debljeg lima i s ojačanim šipkama u vratima, koji su jamčili veću sigurnost putnika.

Hydractive II

Kad je riječ o tehnologiji, dolazak sustava Hydractive II, tehnologije koja povezuje snagu hidrauličkih i brzinu elektroničkih komponenti, ono je što model Xantia čini posebnim. Konvencionalni hidropneumatski ovjes opremljen je jednom dodatnom kuglom po osovini, koju aktiviraju solenoidni ventili u uobičajenom sklopu koji uključuje jednu kuglu po cilindru ovjesa. Time je omogućeno definiranje dviju razina fleksibilnosti i kontrole ovjesa: fleksibilne i sportske. Senzori računalu omogućuju da odabere neki od tih dvaju načina rada, ovisno o uvjetima vožnje.  Tehnologija u oba slučaja omogućuje vozačima i putnicima udobnost i mir u vožnji.

Poznate reklame

Model Xantia bio je prepun inovacija i značajki koje su ga učinile savršenim za reklamne kampanje marke Citroën. Poznata je reklama iz 1995. snimljena u suradnji s Carlom Lewisom u kojoj sportaš mora postati redovnik zbog izgubljene oklade. On je smatrao da automobil ne može skretati u posve ravnom položaju, ali to je odjednom bilo moguće u modelu Xantia. U drugoj reklami, iz 1999., modeli Xantia voze složeni u piramidu, čime se pokazuju njegove izvrsne vozne osobine.

1