Cijene goriva na najnižim razinama od 2016. godine

Cijene goriva na najnižim razinama od 2016. godine

U utorak je došlo do najvećeg dnevnog pada cijena goriva unazad nekoliko godina, ponegdje većeg i od jedne kune po litri. Cijene eurodizela i benzina na razinama na kojima se nisu nalazile posljednjih nekoliko godina

Cijene benzinskih i dizelskih goriva pale su na prosječne razine ispod 9 kuna i spuštaju se prema razinama na kojima su se nalazile tijekom 2015. i 2016. godine. Najveći dnevni pad cijena dogodio se u noći s ponedjeljka na utorak, kada su na pojedinim benzinskim postajama goriva pojeftinila i za više od jedne kune po litri.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema podacima Ministarstva gospodarstva prosječna je cijena benzinskih goriva 9,11 kuna, a dizelskih 8,69 kuna. Cijena lož ulja je također pala, i to na razine od oko 3,88 kuna. Isti trend slijedi i autoplin s trenutačnom prosječnom cijenom od 3,76 kuna – tj. nižom od četiri kune također nakon nekoliko godina.

Pad cijena goriva dovodi se u izravnu vezu s kretanjem cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijeli trend pokrenula je Saudijska Arabija koja je, nakon propalih dogovora o smanjenju proizvodnje s Rusijom, odlučila značajno povećati proizvodnju. Također, veliki pad cijena na benzinskim postajama diljem svijeta posljedica je i smanjene potražnje uslijed krize s globalnom pandemijom koronavirusa. Kako se pad cijena na svjetskom tržištu nastavlja, u narednim tjednima ne bi bilo iznenađenje da benzin i dizel kod nas i dodatno pojeftine.

Podijeli:
1