Chevrolet Bolt EV 2020: napredak ili stagnacija ?

Chevrolet Bolt EV 2020: napredak ili stagnacija ?

Nova generacija električnog Chevroleta Bolt donosi čak 412 kilometara dosega (po EPA mjerenju) s jednim punjenjem baterija, što je najviše u klasi. No, napretka nema na drugim područjima

Krajem kolovoza ove godine Chevrolet je najavio svoju novu generaciju električnog Bolta – Chevrolet Bolt EV 2020. Nasljednik je to modela s kraja 2016. godine koji se na tržištu pojavio otprilike u vrijeme kada i razvikani Teslin Model 3 – a taj je model nudio preko 500 kilometara autonomije i pomalo je bacio sjenu na Chevroletovu uzdanicu.

Dodatno, oba se modela kreću cijenom oko 40 tisuća dolara, pa je jasno kako je Model 3 u medijskoj eksponiranosti, ali i prodaji nadmašio Bolta. Prošle godine na domaćem tržištu, u SAD-u, prodano je bilo oko 140 tisuća Teslinog Modela 3 dok je Bolt EV ostao na tek 18 tisuća primjeraka.

Sada iz Chevroleta ambiciozno najavljuju novi model, niže cijene, vrlo blago osvježenog dizajna i povećane autonomije. Kapacitet nove baterije veći je za 6 kWh i nudi ukupno 66 kWh, što Boltu u teoriji daje dodatnih 34 kilometra dosega s jednim punjenjem. To ga s ukupno 412 kilometara (EPA) smješta na razinu Hyundai Kone EV, a iznad Nissan Leafa i Teslinog Modela 3 u osnovnoj izvedbi.

Na papiru zvuči dobro

Početnom cijenom od oko 37.000 dolara u SAD-u Chevrolet Bolt EV nudit će, dakle, najbolji odnos cijene i dometa u klasi neluksuznih električnih automobila – drugim riječima, cilja se da to bude zaista svakodnevni električni automobil za “običnog čovjeka”, nešto što u Tesli već dugo najavljuju da će postati njihov Model 3.

Ipak, nije sve tako sjajno. Bolt je ovih dana dospio u ruke prvih novinara “preko bare”, koji odreda pišu kako je riječ o gotovo istom automobilu kao i prije tri godine – uz tek nešto veću deklariranu autonomiju koju u stvarnim uvjetima nije uvijek moguće dostići. I dalje nema podrške za brzo punjenje, zadržana su ista, kažu, loša sjedala i neuvjerljiv plastični interijer, a dvije nove boje u paleti ne mogu se smatrati pretjerano značajnim novitetima.

Što se tiče sigurnosnih značajki, dodane su kamere za vožnju unatrag, sustav zvučnog obavještavanja pješaka i ponešto novog softvera. Hoće li 10% viši kapacitet baterije biti dovoljan razlog da kupci navale na tri godine star model – mnogi već sada ozbiljno sumnjaju i navode kako GM s ovim modelom pokazuje da električne automobile ne shvaća ozbiljno.

Podijeli:
1