Ceste u Hrvatskoj četvrte najopasnije u Europi

Ceste u Hrvatskoj četvrte najopasnije u Europi

Podaci udruženja ACEA pokazuju kako je prema broju poginulih u prometu na milijun stanovnika Hrvatska na neslavnom četvrtom mjestu u Europskoj uniji, iza Rumunjske, Bugarske i Poljske

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), od kojeg smo nedavno doznali kako je prosječna starost automobila u Hrvatskoj 12,6 godina, objavilo je novu statistiku o broju poginulih osoba u prometnim nesrećama na milijun stanovnika. Podaci su razvrstani po zemljama Europske unije i odnose se na 2019. godinu, te je uspoređuju s 2010. godinom. Pozornost nam je na priloženom grafikonu privukla visoko na neslavnoj ljestvici pozicionirana naša zemlja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Gledajući prvo prosjek EU, on je u devet promatranih godina napredovao – sa 63 na 48 smrtno stradalih osoba u prometu na milijun stanovnika. Hrvatska je, pak, i 2010. i prošle godine bila daleko iznad tog prosjeka.

Na našim je cestama, prema ovim podacima, prije deset godina zabilježeno tek nešto ispod 100 poginulih na milijun stanovnika, da bi se do prošle godine situacija nešto popravila, pa ih je bilo nešto preko 70. Ipak, i dalje nas taj podatak svrstava na četvrto mjesto zemalja s najnesigurnijim prometnicama u EU. Od nas su prošle godine bili gori samo Rumunjska, Bugarska i Poljska.

Prije devet godina Hrvatska se nalazila na 6. mjestu, a od tada su više od nas napredovale Grčka i Latvija, te nas pogurale dva mjesta prema lošijoj strani spektra.

Najsigurnije prometnice u Europi, prema ovim podacima, imaju Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Malta, Nizozemska, Danska, Luksemburg, Španjolska, Finska, Njemačka i Estonija – svi bilježe ispod 40 poginulih na milijun stanovnika.

1