Bugatti testira 3D printana titanska kočnička kliješta

Bugatti testira 3D printana titanska kočnička kliješta

Bugatti je objavio video u kojem nas pobliže upoznaje sa svojim novo razvijenim ultra laganim kočničkim kliještima izrađenim postupkom 3D printanja. Radi se o vrlo snažnom kočničkom sustavu čiji je prototip Bugatti predstavio prije otprilike godinu dana, a od onda ga testira.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj je proizvod vrlo zanimljiv iz nekoliko razloga. Za početak, ova kočnička kliješta su najveći komad 3D printanog titana do sada. Nadalje, kliješta imaju osam klipova te teže svega 2,9 kg, što ih čini 40% lakšima od onih koja se trenutno ugrađuju na model Chiron. Jedan od razloga za takvu nisku masu je neobična rupičasta konstrukcija, no to nije utjecalo na čvrstoću, odnosno rigidnost konačnog proizvoda.

Kako bi testirali ova kočnička kliješta bugattijevi stručnjaci su ih uparili s kočničkim diskom te strojem koji oponaša chironovo zaustavljanje pri brzinama od 375 km/h. Pri takvom opterećenju kočnički će se disk ugrijati do preko 1000 °C, odnosno zasvijetlit će te će ih njega frcati iskre. 3D printana kočnička kliješta pak pokazuju da su dorasla zadatku te se s lakoćom nose s ekstremnim temperaturama.

Bugatti za sada ne otkriva kada će započeti s ugradnjom ovog kočničkog sustava u Chiron ili neki svoj drugi proizvod. Također, nije poznato ni hoće li se raditi o dijelu standardne ili dodatne opreme, no teško da kupci Chirona neće nadoplatiti za njih bez obzira na cijenu.

Kako izgleda test ovih kočničkih kliješta možete pogledati u priloženom video zapisu.

YouTube MP3 - Hotmail
1