Bugatti otkupio pet svojih povijesnih modela od kolekcionara

Bugatti otkupio pet svojih povijesnih modela od kolekcionara

Pet legendarnih, vrhunski očuvanih i nerestauriranih modela Bugattija vratilo se "kući" u Molsheim, nakon što ih je kompanija otkupila od jednog švicarskog kolekcionara

Švicarac Hans Matti pasionirani je kolekcionar koji je svoj život posvetio stvaranju vrlo vrijedne kolekcije automobila, u kojoj se našlo i pet modela iznimno očuvanih i vrijednih Bugattija. Ne samo da ih je godinama čuvao i održavao, ovaj je entuzijast o njima prikupio i svu moguću dokumentaciju, istražio povijest svakog od automobila i upotpunio svoju kolekciju originalnim povijesnim dokumentima i fotografijama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako vrijednu zbirku, koja govori o povijesti Bugattija, sada je ova kompanija uspjela vratiti “kući” u Molsheim, nedaleko od mjesta gdje su ovi automobili izvorno i nastali. Pregovori o otkupu pet automobila iz Mattijeve kolekcije vođeni su dvije i pol godine, a u njima je sudjelovala i Caroline Bugatti, unuka Ettorea Bugattija. U konačnici je dogovor postignut, pa će ovi originalni, nerestaurirani i vrlo važni povijesni izlošci krasiti kompanijski muzej.

Automobili u pitanju su:

  • Bugatti Type 51, jedan od najoriginalnijih modela koji postoji i koji je vozio Louis Chiron,
  • Bugatti Type 37A, savršeno očuvan u izvornom stanju iz 1929. godine,
  • Bugatti Type 49 Faux kabriolet kao jedini takav preostali primjerak u svijetu,
  • Bugatti Type 35B, jedan od posljednjih ikada proizvedenih te
  • Bugatti Type 35A.

Kada su ih vratili i okupili u svojem dvorcu Château Saint Jean, predsjednik kompanije Bugatti Automobiles, Christophe Piochon, izjavio je: “Mi smo marka koja konstantno u svojem genijalnom osnivaču traži inspiraciju. Za Ettorea, najvažniji aspekt Bugattija bio je da bude neusporediv. Trebao bi biti u svojoj posebnoj klasi. Ništa nas neće toj viziji približiti više nego kada vidimo njegove radove u stanju u kakvom su i napustili tvornicu, s originalnim zakovicama, bojom i, posebno, pedantnu izradu koja je definirala njegove automobile i učinila ga uspješnim”.

Fotografije otkupljenih automobila pogledajte u priloženoj galeriji.

1