Bugatti isporučio prvi od deset modela Centodieci

Bugatti isporučio prvi od deset modela Centodieci

Nakon 50.000 kilometara testiranja na cesti i stazi, od polarnih do tropskih krajeva, Bugatti je napokon prvom kupcu uručio njegov ekskluzivni primjerak hiperautomobila Centodieci

Bugatti Centodieci iznimno je ograničena serija automobila, kojih će u Molsheimu nastati tek deset primjeraka. Zasnovan je na modelu Chiron i zamišljen je kao posveta originalnom Bugattiju EB 110 (centodieci u prijevodu s talijanskog znači “sto i deset”), čijim izgledom su dizajneri također bili inspirirani kod osmišljavanja ovog hiperautomobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dvije godine u nastanku

Centodieci je prvi puta javnosti predstavljen na događanju Pebble Beach Concours d’Elegance 2019. godine, a protekle dvije godine proveli su u usavršavanju kako bi bio spreman za isporuke svojim kupcima. Njih će biti tek deset, što čini ovaj model jednim od najekskluzivnijih Bugattija ikada, dok im identiteti za sada nisu otkriveni. Ovoga tjedna prvi primjerak je isporučen svojem prvom kupcu.

Bugatti ne bi bio to što jest da nije dodatno podigao letvicu kad je riječ o snazi motora – Centodieci sada pokreće 8,0-litreni W16 snage čak 1.600 KS. Kako i priliči za prvi primjerak, iz tvornice je izišao obojan u plavu boju EB110 Blue, koja je gotovo pa zaštitni znak ove marke i modela EB 110. Centodieci je nastao u istom proizvodnom pogonu kao i model kojem je posvećen. Zahvaljujući spomenutom motoru, od nule do 100 km/h ovaj automobil ubrzava za 2,4 sekunde, a najviša mu je brzina čak 380 km/h.

Osim prepoznatljive vanjštine, iz Bugattija su posebno istaknuli i njegovu unutrašnjost, također inspiriranu naslijeđem modela EB110. Materijali u kabini nose prepoznatljiv uzorak “šahovnice”, ručno izvezene u koži kako bi svaki kvadratić bio identičan i savršen. Uzorak se kontinuirano ponavlja i nastavlja preko svih složenih krivulja u kabini, gotovo bez prekidanja. O posvećenosti detaljima mnogo govori i podatak da je samo za izvođenje tapetarskih poslova u kabini jednog automobila Bugattijevim majstorima potrebno čak 16 tjedana.

YouTube MP3 - Hotmail
1