Bugatti Divo – 1500 KS, 40 primjeraka i 5 milijuna Eura

Bugatti Divo – 1500 KS, 40 primjeraka i 5 milijuna Eura

Bugatti je u Pebble Beachu predstavio svoj novi model pod nazivom Divo. Iako je riječ o temeljito dotjeranom Chironu Bugatti ga smatra novim automobilom, a za pravo mu daje u potpunosti novi vanjski dizajn podređen poboljšanju aerodinamičkih svojstava vozila i povećanju potencijalnog downforcea te boljeg hlađenja motora i kočnica.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako su izmjene aero paketa učinjene na svakom dijelu automobila uključujući i krov, a kao vizualne razlike u odnosu na Chirona se mogu istaknuti i nova svjetla, veći stražnji difuzor i novi završeci ispuha. Unutrašnjost je također temeljito dotjerana, a prije svega se primjećuju dvobojne presvlake, razni ukrasi od ugljičnih vlakana, novi upravljač i slično.

Što se motora tiče tu je otprije poznati 8,0-litreni W16 potpomognut sa četiri turbopunjača koji razvija snagu od 1103 kW, odnosno 1500 KS. Razlika u odnosu na Chiron je izostanak tzv. top speed načina rada pogonskog sklopa te činjenica da će najveća brzina biti elektronički ograničena na 380 km/h. Ovo je sasvim razumljivo s obzirom da poanta modela Divo nije pravocrtno obaranje brzinskih rekorda, već brzo prolaženja zavoja, agilnost i okretnost.

U skladu s tim učinjene su određene izmjene ovjesa, upravljača, motora i sl. Nadalje, Divo je zahvaljujući novim kotačima i raznim drugim izmjenama 35 kg lakši od Chirona. Sve u svemu u Bugattiju tvrde kako je iskustvo za upravljačem ovog automobila na otvorenoj zavojitoj cesti ili trkaćoj stazi osjetno drugačije nego što je to slučaj s Chironom.

Na kraju dodajmo kako je ime Divo dano u čast francuskog vozača Alberta Diva, a proizvodna serija ovog automobila će biti ograničena na svega 40 primjeraka. Dakao, cijela serija je već rasprodana unatoč cijeni od oko 5 milijuna Eura, što je dvostruko više od Chirona.

Podijeli:
1