Britanci najavljuju: za nesreće autonomnih vozila bit će odgovorni proizvođači

Britanci najavljuju: za nesreće autonomnih vozila bit će odgovorni proizvođači

Prvi puta u gotovo 140 godina, otkako je moderni automobil izmišljen, moguće je da će doći do prebacivanja odgovornosti za nezgode i prekršaje s njihovih vozača na proizvođača

Osim tehničkih prepreka za punu komercijalizaciju autonomnih vozila, koje tehnološke kompanije i proizvođači automobila pokušavaju prevladati softverom, hardverom i umjetnom inteligencijom, tu su i one pravne, s kojima se moraju suočiti zakonodavci. Jedno od ključnih pitanja, koje uvelike usporava dolazak autonomnih vozila na ceste diljem svijeta, ono je o odgovornosti za njihovo ponašanje u prometu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Što kada robotizirano vozilo nekoga ubije?” – pojednostavljeno je rečeno glavna dilema. Hoće li u tom slučaju biti kriv njegov vlasnik, osoba koja je u tom trenutku sjedila za kontrolama, operater u slučaju taksija ili pak tvornica? Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi uskoro ponuditi pravni odgovor i tako postati europski predvodnik u legislativi tog tipa.

Prebacivanje odgovornosti

 

Novi zakon o autonomnim vozilima, koji je najavljen u tamošnjem parlamentu, mogao bi razriješiti gore navedeno pitanje. Dogodi li se na cestama Ujedinjenog Kraljevstva nezgoda, a prouzroči je autonomno vozilo, sva će odgovornost pasti na njegovog – proizvođača, kaže prijedlog zakona. Osim za sudionike nezgode, takva bi jasno definirana odgovornost mogla odgovarati i osiguravajućim kućama, koje će vjerojatno radije osiguravati autonomne automobile, znajući da će lakše utvrditi krivca i naplatiti se.

Vladajući poručuju da će zakon u raspravu stići uskoro, već na sljedećem zasjedanju parlamenta, kao i da će on osigurati zaštitu korisnika, vozača, ali će promovirati i principe sigurnosti na razini cijele industrije. Osim toga, istim prijedlogom zakona uspostavit će se procesi za istraživanje incidenata, a postavit će se i nova definicija za ono što se klasificira kao samovozeći automobil.

YouTube MP3 - Hotmail
1