Brembo razvija tiše kočnice za električne automobile

Brembo razvija tiše kočnice za električne automobile

Električna revolucija u prijevozu zahvatit će ne samo pogonske sustave, nego i one koji su kod električnih i klasičnih automobila do sada bili gotovo jednaki.

U skladu sa sveopćim trendom elektrifikacije prijevoznih sredstava svoje poslovanje moraju prilagođavati svi sudionici ovog tržišta – pa tako, čini se, i proizvođači kočnica. Talijanski Brembo, vjerojatno najprepoznatljivije ime kad je riječ o kočionim sustavima automobila, pokrenuo je tako projekt razvoja posebnih kočnica namijenjenih električnim vozilima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Odgovor je to Bremba na izazov koji postavljaju električni automobili – svojom tihom vožnjom. Buka motora s unutarnjim izgaranjem najčešće je dominantan zvuk pri vožnji klasičnih automobila i lako može nadglasati bilo kakvu buku koju proizvode kočnice. Međutim, kada se vozite u električnom automobilu te buke nema, a većinu zvukova koji dopiru u kabinu proizvodi trenje zraka ili guma – a oni, pokazalo se, ne nadglasavaju kočnice.

Tiha vožnja, tiho kočenje

Tako kočenje može postati nepotrebna smetnja vozačima i smanjiti im uživanje u tišini svojih elektrificiranih ljubimaca. U budućnosti bi se takvi neugodni zvukovi mogli još više isticati ako (ili kada) automobili postanu potpuno autonomni – pa će putnici u njima htjeti, primjerice, gledati televiziju u tišini, smatraju u ovoj kompaniji.

Brembo je stoga počeo raditi na lakšem sustavu kočionog mehanizma koji će biti pokretan električnom energijom (brake-by-wire), umjesto postojećim hidrauličnim sustavima. Okretanje novim tehnologijama omogućit će im i tržišnu “borbu” sa sve prisutnijim regenerativnim kočenjem – zbog čijeg korištenja tradicionalne kočnice padaju u drugi plan, postaju sve manje, lakše i zahtijevaju sve manje održavanja.

YouTube MP3 - Hotmail
1