Bose osmislio tehnologiju za prigušivanje buke automobila

Bose osmislio tehnologiju za prigušivanje buke automobila
tekst: Sandro Vrbanus

Bose, marka poznata po svojim rješenjima u audio tehnologiji i kvalitetnim zvučničkim sustavima i slušalicama, predstavila je svoju novu inovaciju koja se tiče doživljaja vožnje automobilom. Bose QuietComfort Road Noise Control (RNC), kako je puni naziv ove tehnologije, služi za umanjivanje buke koju stvara kretanje vozila po cesti, kako bi putnici unutar vozila mogli uživati u tišoj vožnji, razgovorima, telefoniranju ili pak slušanju kvalitetne glazbe bez vanjskih zvučnih smetnji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Boseova tehnologija QuietComfort koristi akcelerometre postavljene blizu kotača automobila. Oni detektiraju pokrete vozila koje se kreće po grubim i neravnom površinama, prelazi preko rupa, stvarajući tako neugodne i bučne vibracije. Računalni sustav analizira ove podatke te u suradnji s mikrofonima postavljenima unutar kabine dobiva zvučnu sliku buke koja ometa vozača i putnike. Kao i kod noise cancelling slušalica, sustav potom proizvodi jednake, ali suprotne zvučne valove koji poništavaju neželjenu buku, stvarajući tako aktivno tihe zone oko putnika u vozilu.

Sustav je zamišljen da poništava tek buku koju vozilo stvara trenjem po podlozi, tako da nema straha od pretjerane izolacije vozača od zvukova izvana koji su mu bitni za vožnju – poput zvukova drugih vozila, hitnih službi i slično.

Ovaj način neutraliziranja buke pogotovo će biti koristan kod električnih vozila, gdje je zvuk kretanja kotača po cesti zamjetniji nego kod klasičnih automobila, kažu iz Bosea. Stoga bi njihova noise cancelling QuietComfort tehnologija u tim slučajevima trebala omogućiti idealne uvjete unutar kabine vozila za dobivanje savršenog zvuka iz ugrađenih zvučnika. Sve to objašnjeno je u ovom videu.

Iz kompanije poručuju kako će svoj izum ponuditi proizvođačima automobila te da će se on moći ugrađivati sa ili bez Boseovog audio sustava. U serijskoj proizvodnji automobila ova tehnologija bi se mogla naći do kraja 2021. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1