Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt automatiziranog prijevoza

Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt automatiziranog prijevoza

Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između Zapadnog San Josea i centra grada

Boschev i Mercedes-Benzov zajednički projekt razvoja urbane automatizirane vožnje upravo je ušao u novu fazu. Ove tvrtke su, naime, pokrenule svoj pilot-projekt za uslugu prijevoza utemeljenu na aplikaciji s pomoću automatiziranih vozila Mercedes-Benz S-klase u San Joseu, gradu u Silicijskoj dolini.

Samovozeći automobili koje nadziru vozači zaduženi za sigurnost voze od Zapadnog San Josea do centra grada, a usluga će ispočetka biti dostupna odabranoj skupini korisnika. Korisnici će moći rezervirati uslugu prijevoza automatiziranim vozilima S-klase od odabranog mjesta preuzimanja do odredišta s pomoću aplikacije koju je razvila tvrtka Daimler Mobility AG. Bosch i Mercedes-Benz nadaju se da će ovo probno razdoblje pružiti vrijedne spoznaje za daljnji razvoj njihova automatiziranog sustava vožnje SAE razine 4/5.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Partneri također očekuju da će dobiti daljnji uvid u to kako se samovozeći automobili mogu integrirati u intermodalni sustav mobilnosti koji također uključuje javni prijevoz i dijeljenje prijevoza.

Partneri za budućnost mobilnosti

Sredinom 2017. San Jose je bio prvi američki grad koji je pozvao privatne tvrtke da provedu terenska ispitivanja u vezi s automatiziranom vožnjom i analiziraju sve veće izazove u cestovnom prometu.

“Ako želimo da automatizirana vožnja postane dio svakodnevnice, tehnologija mora biti pouzdana i sigurna. Zbog toga trebamo testove poput našeg pilot-projekta u San Joseu”, izjavio je dr. Michael Fausten, voditelj inženjerskog odjela za urbanu automatiziranu vožnju tvrtke Robert Bosch GmbH.

Predstavnici projekta pridružili su se osoblju Grada San Josea kako bi od kolovoza od studenog raspravljali o projektu s nekoliko organizacija iz lokalne zajednice. Na sedam sastanaka sa skupinama iz susjedstva i poslovnog svijeta duž koridora naš je tim raspravljao o ciljevima projekta, demonstrirao tehnologiju vozila, objašnjavao slojeve sigurnosne redundancije ugrađene u projekt i slušao prijedloge za buduću primjenu.

Partnerstvo Boscha i Mercedes-Benza u SAD-u i Europi

Već dvije i pol godine Bosch i Mercedes-Benz surađuju na pronalasku rješenja za automatiziranu vožnju u gradovima. Njihov je zajednički cilj sustav vožnje SAE razine 4/5 za potpuno automatizirana vozila bez vozača, uključujući softver za upravljanje vozilima. Međutim, ne zanimaju ih prototipovi, nego žele razviti sustav koji je spreman za proizvodnju te koji se može integrirati u različite vrste i modele vozila.

U svojim nastojanjima da razviju softver za upravljanje kretanjem vozila partneri se namjerno ne oslanjaju samo na umjetnu inteligenciju i skupljanje ispitne kilometraže. Njihovi se inženjeri također koriste simulacijama i posebno osmišljenim testnim poligonima kako bi u obzir uzeli situacije u vožnji koje se iznimno rijetko događaju u cestovnom prometu. Stoga inženjerima u Ispitnom i tehnološkom centru u Immendingenu u Njemačkoj stoji na raspolaganju 100.000 četvornih metara testnog poligona posebno osmišljenog za automatiziranu vožnju. Tamo mogu iznimno vjerno reproducirati kompleksne prometne situacije koliko god često to žele, poručili su povodom lansiranja novog testa.

Podijeli:
1