Bolide bi mogao biti posljednji ne-električni Bugatti

Bolide bi mogao biti posljednji ne-električni Bugatti

Prošle godine najavljeni hiperautomobil Bugatti Bolide, tada još kao koncept, ući će u serijsku proizvodnju. Bugatti-Rimac trebao bi izraditi 40 primjeraka i početi ih isporučivati 2024. godine

Kada je prošle jeseni Bugatti prikazao svoj koncept Bolide, o spajanju s Rimac Automobilima tek se govorilo u kuloarima i špekuliralo u medijima. Tada je Bugatti objavio da su razvili koncept i izradili prototip nečega što bi trebao biti ultimativni sportski automobil Bugatti Bolide snage gotovo 1850 KS. Kao pogon zacrtali su W16 motor s četiri turbopunjača razvijen posebno za ovaj model.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U tada obavljenim simulacijama Bolide je stazu Nordschleife prelazio za 5 minuta i 23 sekunde, a Le Mans za 3 minute i 7 sekundi, odnosno 7 sekundi brže od bilo kojeg vozila te klase ikada. Najviša brzina u najavama je išla i preko 500 km/h.

Od tada je prošlo gotovo godinu dana, prvi čovjek Bugattija danas je Mate Rimac, a spajanje u tvrtku Bugatti-Rimac je već u tijeku. Jedan od prvih poteza nakon ovog, za Hrvatsku povijesnog, posla u autoindustriji bila je i potvrda da će Bugatti zaista i proizvesti ograničenu količinu Bolidea. Iz tvrtke su najavili da će Bugatti Bolide biti proizveden u 40 primjeraka.

Prve isporuke budućim kupcima zakazane su za 2024. godinu, a cijena – kao što možete pretpostaviti – nije malena. Bugatti Bolide koštat će između 4 i 5 milijuna eura.

Spomenuti W16 motor, prema sada dostupnim informacijama, neće imati “pomoć” u obliku elektromotora, što znači da će ovaj automobil biti potpuno pogonjen fosilnim gorivima. No, kako će u budućnosti Bugatti-Rimac zasigurno raditi na elektrifikaciji, lako je moguće da ova jurilica namijenjena primarno utrkivanju i vožnji po trkaćim stazama bude posljednji potpuno “fosilni” model Bugattija. Prilikom objave spajanja s Rimčevom tvrtkom, vodeći ljudi Porschea, Bugattija i sam Mate Rimac potvrdili su da je budućnost Bugattija prvo u hibridnim, a kasnije i potpuno električnim super- i hiperautomobilima.

1